Ramai pelancong Timur Tengah dijangka lawat Malaysia bulan depan

May 25, 2022 · Isu semasa

Malaysia mengalu-alukan kembali kedatangan pelancong dari Timur Tengah selepas dua tahun ditutup akibat penularan wabak Covid-19, dengan perniagaan dalam sektor pelancongan menjangka menarik, terutama bagi mereka yang tiba untuk percutian keluarga.

Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya telah meningkatkan aktiviti promosinya dalam usaha untuk menarik dua juta pelawat antarabangsa tahun ini berikutan pembukaan semula sempadan negara pada April untuk membolehkan perjalanan tanpa kuarantin.

“Kami baru sahaja menyertai Pasar Pelancongan Arab, dan kami telah melihat betapa berminatnya mereka untuk mengembara,” kata Ketua Pengarah Pusat Pelancongan Islam (ITC) Datuk Dr Mohmed Razip Hasan. ITC adalah sebuah entiti di bawah kementerian berkenaan.

“Orang ramai ingin melancong semula, dan pemain industri kami boleh mengambil kesempatan daripada pembukaan semula sempadan untuk menarik pasaran khusus ini yang terkenal dengan penginapan mereka yang lebih lama dan tabiat perbelanjaan yang lebih tinggi.”

Pandemik Covid-19 menyebabkan industri pelancongan Malaysia terhenti dan sasaran tahun ini adalah 10 kali lebih rendah daripada 26.1 juta ketibaan yang dicatat pada 2019.

Malaysia popular dengan pelawat dari Timur Tengah dan telah disenaraikan sebagai destinasi teratas dalam Indeks Perjalanan Muslim Global sejak 2015.

Untuk terus membangunkan persekitaran yang mesra untuk pengembara Timur Tengah, Dr Mohmed Razip berkata kementerian sedang bekerjasama dengan syarikat penerbangan, pengendali pelancongan dan pengusaha hotel untuk menawarkan privasi dan ruang selamat untuk keluarga.

Omar Hameed, pengurus di agensi Pengembaraan dan Pelancongan Al-Diuf Al-Arabia, berkata beliau positif pelancongan Malaysia akan mula meningkat pada bulan depan, penghujung musim persekolahan di banyak negara Timur Tengah.

“Ramai pelawat dari rantau ini tidak memerlukan visa untuk memasuki Malaysia.

“Ia akan menjadi musim pelancongan kemuncak bagi Malaysia pada masa itu kerana kebanyakan keluarga Timur Tengah mahu bercuti di negara itu.

“Ia tidak sesak seperti di Indonesia,” katanya memetik laporan ArabNews.

Tetapi sesetengah dalam perniagaan perhotelan mengatakan bahawa negara masih mempunyai masalah yang perlu ditangani untuk menjadi destinasi yang selesa.

“Ramai orang suka Malaysia, tetapi malangnya beberapa perkara kecil perlu diperbetulkan,” kata Alaa A, pemilik Hadramot House, sebuah restoran yang menyajikan makanan Yaman di Bukit Bintang – sebuah daerah beli-belah mewah di Kuala Lumpur, yang popular dalam kalangan pengunjung dari Timur Tengah.

Beliau memetik masalah yang dihadapi pelancong dengan pemandu teksi, yang sering enggan menggunakan meter dan cuba mengenakan tambang tetap yang lebih tinggi.

Sebelum wabak global, Malaysia menerima kira-kira 400,000 pelawat dari Timur Tengah pada 2019. Pelancong dari Arab Saudi mendahului ketibaan, menyumbang satu perempat daripada mereka.

Berita berkaitan
Hassan kecewa ketua pembangkang Kemboja diusir kerajaan
June 1, 2023· Politik
Tiada nama taikun Melayu dalam senarai individu terkaya Forbes di Malaysia
June 1, 2023· Isu semasa
Pengeluar jam nafi dakwaan jam dirampas ada tulisan LGBT
May 30, 2023· Isu semasa
Nilai ringgit paling rendah sejak 6 bulan
May 19, 2023· Isu semasa
Popular
Tiada lagi subsidi ayam dan telur pada 1 Julai: Mat Sabu
June 8, 2023
Dewan Rakyat riuh bila sup tulang babi dicadang jadi makanan kebangsaan
June 7, 2023
Singapura tak guna OPR, Dr M beritahu Anwar
June 7, 2023
Speaker tolak usul bahas skandal LCS, tapi kenapa kerap dibincang semasa PRU?
June 8, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Hans Isaac kini Pengerusi Perbadanan Stadium Malaysia
3 jam lalu · Isu semasa
Siasatan ke atas Sanusi episod hitam dalam negara, kata PAS
3 jam lalu · Isu semasa
Kedah tawar pinjaman pendidikan buat pelajar yang layak ke IPTA, IPTS
4 jam lalu · Isu semasa
Anak saudara Sivarasa bebas tuduhan rasuah
5 jam lalu · Isu semasa
Speaker tolak usul bahas skandal LCS, tapi kenapa kerap dibincang semasa PRU?
6 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Pemuda menangis teruk Najib dapat anugerah
3 jam lalu
[VIDEO] Gelombang sudah ada, PN tetap usaha menang PRN enam negeri
21 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok