Ralat: Mangsa kes rogol bekas Adun DAP selesai beri keterangan, kes ditangguh

Pembantu rumah dalam kes rogol membabitkan bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) DAP Tronoh, Paul Yong Choo Kiong selesai memberi keterangan tertutup di Mahkamah Tinggi Ipoh hari ini.

*Ralat pembetulan, Tertuduh merupakan bekas ADUN DAP dan sudah mengumumkan keluar parti tersebut.

Turut selesai memberi keterangan di hadapan Hakim Datuk Abdul Wahab Mohamed ialah seorang lagi saksi terlindung.

Mangsa mula memberi keterangannya petang semalam dan selesai pagi tadi, manakala seorang lagi saksi memberi keterangan petang Selasa dan selesai pada Khamis.

Memetik laporan Bernama, mahkamah kemudian menangguhkan perbicaraan dan menetapkan 16, 17, 18 Ogos dan 28 September depan untuk mendengar keterangan saksi-saksi lain.

Pendakwaan dikendalikan Pengarah Pendakwaan Negeri Perak Azlina Rasdi, Timbalan Pendakwa Raya Liyana Zawani Mohd Radzi dan Mohd Fitri Sadarudin manakala pasukan pembelaan terdiri daripada Datuk Rajpal Singh, Salim Bashir dan Phang Yong Nur Sarah.

Kedua-dua saksi terlindung berkenaan memberi keterangan secara tertutup mengikut Akta Perlindungan Saksi 2009 yang hanya boleh dilihat hakim manakala pihak pendakwaan dan peguam hanya mendengar suara tanpa melihat mereka semasa memberi keterangan.

Mahkamah telah mendengar keterangan 16 orang saksi pada perbicaraan bermula pada 5 April lepas.

Yong, 51, mengaku tidak bersalah atas pertuduhan merogol pembantu rumahnya warga Indonesia, di kediamannya di Meru Desa Park di sini antara jam 8.15 malam hingga 9.15 malam pada 7 Julai 2019.

Kes itu sebelum ini disebut di Mahkamah Sesyen, namun pada 15 Dis 2020, Mahkamah Persekutuan membenarkan permohonan pembelaan supaya kes dipindahkan ke Mahkamah Tinggi untuk dibicarakan.

Yong didakwa atas pertuduhan itu di Mahkamah Sesyen di sini pada 23 Ogos 2019 ketika memegang jawatan EXCO Perumahan, Kerajaan Tempatan, Pengangkutan Awam, Hal Ehwal Bukan Islam dan Kampung Baru Perak.

BERITA BERKAIT
POPULAR