Rakyat mahu tahu Menteri mana guna kuasa tukar reka bentuk LCS

August 7, 2022 · Isu semasa

Tiga pemimpin utama dalam UMNO kini paling takut apabila isu skandal pembinaan enam buah kapal Littoral Combat Ship (LCS) bernilai RM9 bilion terbongkar.

Datuk Seri Najib Razak cuba menunding jari terhadap kerajaan sebelum ini, Pakatan Harapan (PH) sebagai punca kelewatan kapal tersebut tidak dapat disiapkan, tetapi bekas Perdana Menteri itu tidak pula mahu mempersoalkan siapa yang bertanggungjawab menukar reka bentuk kapal tersebut.

Najib tidak sepatutnya menyalahkan kerajaan PH sebagai punca walhal kelulusan projek itu diberikan semasa era pentadbirannya.

Perkara yang perlu Najib jawab dan rakyat mahu tahu, mengapa kerajaan UMNO-Barisan Nasional (BN) ketika itu tidak mahu mendengar nasihat dan permintaan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM).

TLDM pada awalnya mahu reka bentuk kapal jenis Sigma digunakan tetapi dua bulan kemudiaan keputusan itu berubah kepada reka bentuk kapal jenis Gowind. Nampaknya Menteri Pertahanan ketika itu membelakangi nasihat dan permintaan TLDM selaku “end user” atau “pengguna akhir”.

Laporan PAC yang memetik kenyataan Tan Sri Abdul Aziz Jaafar, Panglima TLDM pada ketika itu, sebagai berkata keputusan tersebut adalah “something is gravely wrong” (sesuatu yang amat tidak kena).

PAC juga mendapati terma kontrak adalah lemah dan tidak memihak kepada kerajaan yang mana pembayaran projek LCS berdasarkan kemajuan aktiviti atau pembekalan item dan bukan berdasarkan kemajuan sebenar.

“Ini adalah luar biasa dan menyebabkan bayaran kemajuan LCS 1 melebihi kemajuan kerja sebenar sebanyak 21.1 peratus (bayaran sebanyak 63.8 peratus berbanding kemajuan kerja sebenar sebanyak 42.7 peratus),” katanya.

Rakyat juga mahu tahu mengapa sebuah syarikat yang berdepan masalah kewangan berjaya mendapat projek tersebut sehingga kerajaan terpaksa membayar wang pendahuluan.

PAC mendedahkan kajian daya maju (due diligence) yang dilakukan oleh kerajaan terhadap syarikat Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd (BNS) untuk pembinaan lima kapal Littoral Combatant Ship (LCS) Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) gagal mengesan masalah kewangan syarikat berkenaan.

Ia dibuktikan apabila kerajaan terpaksa membuat pembayaran pendahuluan sehingga RM1.36 bilion kepada BNS, bertentangan dengan Surat Pekeliling Perbendaharaan Bilangan 5 Tahun 2007 yang berkuat kuasa ketika itu.

Dua rumusan ini penting dan dipercayai menjadi asas mengapa kerajaan PH sebelum ini menghentikan sementara projek LCS bagi mengenalpasti masalah yang berlaku dalam pembinaan kapal tersebut.

Bagaimanapun, Najib dan dua pemimpin UMNO lain yang difahamkan bertanggungjawab meluluskan LCS cuba melepaskan diri daripada memikul tanggungjawab berhubung skandal kapal ini.

Timbalan Presiden PKR, Rafizi Ramli juga sudah memberi amaran kepada Najib untuk bersiap-sedia dengan pendedahan yang bakal mengheretnya untuk menjawab pelbagai persoalan dalam skandal LCS ini.

Najib tidak boleh lagi lari dan memutarbelit fakta dengan retorik politiknya menyalahkan kerajaan PH sebelum ini.

Jika tidak mempunyai bukti kukuh, masakan Rafizi begitu berani mencabar Najib dan memberi amaran kepadanya.

Perkara paling mustahak yang rakyat ingin tahu siapa Menteri yang bertanggungjawab menukar reka bentuk kapal sehingga sanggup melanggar nasihat dan permintaan TLDM. Rakyat juga mahu tahu mengapa sebuah syarikat berdepan masalah kewangan dianugerahkan tender yang besar tersebut.

Najib lebih baik bersedia dengan pendedahan Rafizi, tidak guna menjadi Perdana Menteri Facebook dengan slogan “Malu apa Bossku” kerana sudah sampai masanya beliau belajar erti malu dan ada sedikit rasa kemaluan.

Berita berkaitan
Ada usaha cuba pecah belah gabungan parti dalam PN, kata Muhyiddin
8 jam lalu· Politik
Nak bubar Jumaat ini, Azmin bidas UMNO tak ada hati perut
10 jam lalu· Politik
Andai bubar esok pun kita sudah bersedia, kata Hishammuddin
13 jam lalu· Politik
Dua tiga hari lagi PAS tentukan sama pilih BN atau PN, kata AJK Pusat
18 jam lalu· Politik
Popular
81% pencarum KWSP Bumiputera miliki kurang RM1,000: Laporan
October 1, 2022
Tiada tunai dikeluarkan dari akaun Najib: Saksi beritahu mahkamah
October 5, 2022
Anak Najib terlepas kes tak bayar cukai RM10.3 juta, LHDN tarik balik rayuan
October 5, 2022
PH terbit bajet bayangan 2023
October 5, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Mat Kilau, Paskal ditayang di Gaza
11 jam lalu · Isu semasa
PH terbit bajet bayangan 2023
12 jam lalu · Isu semasa
Tiada tunai dikeluarkan dari akaun Najib: Saksi beritahu mahkamah
14 jam lalu · Isu semasa
Najib mohon semakan kehakiman setelah dilarang hadir Parlimen
15 jam lalu · Isu semasa
249,646 murid dapat manfaat bekalan lokar di 626 sekolah: Radzi
15 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Pemasangan lokar di 626 sekolah selesai Oktober
11 jam lalu
[VIDEO] Pandangan orang awam terhadap PRU15 diadakan tahun ini
October 4, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok