Pusat pemberian vaksin dibuka di semua lapangan terbang

Pusat Pemberian Vaksin Industri (PPVIN) bagi sektor pengangkutan udara akan dibuka di semua lapangan terbang di seluruh negara, kata Menteri Penyelaras Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK), Khairy Jamaluddin.

Katanya Badan Bertindak Imunisasi Covid-19 (CITF) akan berbuat demikian kerana sektor pengangkutan udara masih beroperasi walaupun berlaku pengurangan penerbangan.

“Setakat ini pembukaan PPVIN udara diberikan kepada Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) mulai semalam dengan 22,243 petugas barisan hadapan di situ akan diberi vaksin.

“Ini sektor penting yang masih beroperasi ketika kawalan pergerakan. Walaupun ada pengurangan penerbangan di lapangan terbang di Malaysia, sektor ini terus beroperasi.

“Untuk melindungi kakitangan terbabit, CITF membuat keputusan untuk mengutamakan sektor pengangkutan udara dalam PICK bawah industri perlu.

“Saya juga akan memberi perhatian kepada sektor pengangkutan udara dan lapangan terbang di negeri lain supaya pekerjanya turut dilindungi dengan vaksin,” katanya selepas melawat PPVIN di KLIA yang berupaya memberi suntikan vaksin sehingga mencecah 1,000 petugas sehari.

Khairy juga memaklumkan sehingga minggu pertama bulan ini, CITF sudah meluluskan pembukaan 27 PPVIN di seluruh negara.

BERITA BERKAIT
POPULAR