Pulau Pinang benar solat sunat Aidilfitri di kawasan PKP, PKPB

Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Pulau Pinang (JHEAIPP) membenarkan masjid dan surau di beberapa daerah dan mukim yang dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) serta PKP Bersyarat (PKPB), mengadakan solat sunat Aidilfitri.

Pengarah JHEAIPP Mohd Zakuan Zakaria, berkata bagi kawasan PKP, kadar bilangan jemaah adalah mengikut keluasan ruang solat utama masjid dan surau di seluruh negeri.

“Manakala bagi kawasan PKPB, kadar bilangan jemaah adalah mengikut keluasan ruang solat utama dan ruang bersesuaian dalam kawasan masjid atau surau,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Bagaimanapun, beliau berkata, masjid dan surau hendaklah memastikan hanya rakyat Malaysia dan mereka yang berstatus pemastautin tetap sahaja dibenarkan solat.

“Jemaah hendaklah berusia 15 tahun hingga 70 tahun sahaja. Jemaah yang berumur di bawah 15 tahun serta 71 tahun dan ke atas hendaklah dalam keadaan sihat, dan tidak bergejala, namun tetap tidak digalakkan hadir,” katanya.

Mohd Zakuan berkata, takbir hari raya menggunakan pembesar suara luar dibenarkan bermula selepas solat Maghrib malam terakhir Ramadan, tetapi takbir bergerak dari rumah ke rumah tidak dibenarkan.

Antara syarat lain yang dikenakan ialah imam dan khatib jemputan tidak dibenarkan untuk memimpin solat dan menyampaikan khutbah hari raya, bacaan khutbah hendaklah ringkas, membaca surat yang pendek.

“Kadar tempoh keseluruhan solat sunat Aidilfitri termasuk takbir, solat, khutbah dan doa adalah kira-kira 45 minit sahaja,” katanya.

Selain itu katanya, prosedur operasi standard (SOP) bagi semua aktiviti di masjid adalah mengikut ketetapan pihak kerajaan dan wajib dipatuhi.

BERITA BERKAIT
POPULAR