PRU15 selewat-lewatnya Julai 2022

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini berjanji Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) akan diadakan selewat-lewatnya pada penghujung Julai tahun depan.

Bagaimanapun, beliau berkata PRU15 itu akan diadakan bergantung kepada situasi pandemik Covid-19 yang sedang melanda negara ketika ini.

“Saya tidak berhasrat untuk terus berpaut pada dahan kuasa.

“Dalam keadaan ini, adalah wajar mandat dipulangkan semula kepada rakyat untuk memilih kerajaan yang baharu apabila tiba masa yang lebih sesuai.

“Justeru, bergantung kepada situasi pandemik, saya membuat akujanji bahawa pilihanraya umum ke lima belas akan diadakan selewat-lewatnya pada penghujung bulan Julai tahun hadapan,” katanya ketika menyampaikan pengumuman khas secara langsung hari ini.

Pada awal pengumuma itu, Perdana Menteri berkata Malaysia dijangka mencapai kadar vaksinasi 100 peratus populasi dewasa dan 80 peratus populasi keseluruhan pada bulan Oktober tahun ini, iaitu dalam jangkamasa dua bulan akan datang.

“Pada masa itu, insya-Allah, kes-kes Covid-19 akan mencatatkan penurunan yang ketara dan menjadi lebih terkawal.

“Apabila negara kita telah pulih daripada wabak ini, saya percaya bukan sahaja kita semua dapat kembali kepada kehidupan biasa, tetapi dapat bersama-sama membawa semula negara kita ke mercu kejayaan dan kegemilangan,” katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR