PRU musim hujan, banjir: Pembayar cukai kena tambah lagi RM1 bilion

September 26, 2022 · Isu semasa

Pembayar cukai mungkin perlu membayar sehingga RM1 bilion wang tambahan, jika Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) diadakan pada November atau ketika Monsun Timur Laut – musim tengkujuh dan banjir yang kerap berlaku ketika hujung tahun.

Bekas Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof, berkata cuaca buruk adalah faktor yang banyak mempengaruhi saranan SPR mengenai masa terbaik dan terburuk, untuk mengadakan PRU setiap lima tahun sekali.

“Apabila hendak menentukan tarikh pilihan raya, SPR hanya boleh bertindak sebagai entiti penasihat. Kami akan mempertimbangkan faktor seperti ramalan cuaca dan sama ada terdapat sebarang perayaan pada tarikh tersebut.

“Tetapi kerajaan akan memutuskan sama ada tarikh itu boleh dilaksanakan atau tidak. Saya fikir, jika PRU-15 diadakan pada November, tambahan RM1 bilion lagi akan dibelanjakan,” katanya menurut MalayMail.

Ini bermakna bahawa perbelanjaan tambahan sahaja untuk pilihan raya adalah sekitar dua kali ganda daripada kos mengendalikan PRU 2018 secara keseluruhannya.

Abdul Aziz berkata, sebahagian besar daripada tambahan RM1 bilion ini akan dibelanjakan untuk logistik, khususnya bagi mengangkut pengundi ke pusat pembuangan undi masing-masing di kawasan yang dinaiki air.

Ramalan berkenaan akan menjadikan kos mengadakan PRU-15 melebihi kos untuk mengadakan PRU pada penghujung 2020 atau semasa kemuncak pandemik Covid-19, menurut laporan itu.

Sebelum ini, Datuk Seri Takiyuddin Hassan ketika menjadi Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang) memberitahu Parlimen bahawa langkah tambahan dan berjaga-jaga perintah kawalan pergerakan (PKP) bermakna ia akan menelan belanja RM1.2 bilion bagi Malaysia untuk mengadakan PRU.

Semalam, SPR dipetik berkata pilihan raya umum ke-15 boleh membebankan pembayar cukai sehingga RM1.1 bilion dalam apa yang boleh menjadi pilihan raya negara paling mahal setakat ini.

SPR membelanjakan RM400 juta bagi PRU-13 dan RM500 juta untuk PRU-14.

Penambahan kira-kira lima juta pengundi baharu ke dalam daftar pemilih akan menjadi pemacu utama lonjakan kos yang menggandakan perbelanjaan untuk pilihan raya sebelumnya dan apabila peratusan keluar mengundi berada pada rekod tertinggi, kata Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Ghani Salleh.

Abdul Aziz menjelaskan hipotesis PRU-15 ketika musim banjir akan menjadi lebih kompleks kerana suruhanjaya itu juga perlu menyelaras dan berhubung dengan entiti tambahan seperti Agensi Pengurusan Bencana Negara (Nadma) bagi mendapatkan bantuan.

“Keadaan sebegitu akan menimbulkan rasa tidak minat pengundi kerana mereka akan mengutamakan kehidupan mereka daripada beberapa acara politik.

“Jadi, jika PRU akan diadakan pada November, orang ramai akan menyalahkan SPR atas keputusan itu,” katanya.

Sebelum ini, UMNO terus mengasak Naib Presidennya yang juga Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob supaya mengadakan PRU-15 dengan segera tahun ini, dengan spekulasi bahawa ini mungkin diadakan pada November kerana Bajet 2023 masih belum dibentangkan.

Khabar angin itu diperkuatkan selepas Perdana Menteri mengumumkan pembentangan Bajet 2023 akan dibuat dalam tempoh tiga minggu lebih awal daripada biasa iaitu pada 7 Oktober, dengan khabar angin bahawa Parlimen akan dibubarkan serta-mertaselepas bajet dibentang.

Majoriti dalam kalangan ahli Parlimen termasuk pembangkang dan kerajaan menolak mengadakan PRU-15 tahun ini dengan menjadikan musim tengkujuh dan banjir sebagai alasan.

Tahun lalu, Malaysia mengalami salah satu banjir terburuk dalam sejarah, menyebabkan kerosakan harta benda dianggarkan sehingga RM6.5 bilion dan lebih 71,000 orang kehilangan tempat tinggal.

Banjir amat teruk berlaku di Selangor, di mana hampir separuh daripada 54 kematian berkaitan banjir, dicatat di negeri itu.

Malaysia Memilih
Semak keputusan PRU15
Berita berkaitan
Setpol Ismail Sabri dikaitkan dalam rakaman audio jatuhkan Najib buat laporan polis
November 25, 2022· Politik
Terima kasih atas tawaran tapi PN ada maruah sedia jadi pembangkang: Muhyiddin
November 25, 2022· Politik
Apa berlaku dalam mesyuarat MT, dua ahli beri gambaran UMNO khianat Melayu
November 25, 2022· Politik
Perikatan Nasional kekal jadi semak dan imbang kepada kerajaan: Muhyiddin
November 25, 2022· Politik
Popular
Wartawan dinyahkan dari kumpulan WhatsApp PMO?
November 25, 2022
Sentiasa buat baik dan buatlah yang terbaik, pesan Radzi
November 25, 2022
3,024 kes baharu, lapan kematian
November 26, 2022
Betul adalah betul, salah adalah salah, kata anak perempuan Rosmah dengan bekas suami lama
September 2, 2022
Lagi Isu semasa terkini
3,024 kes baharu, lapan kematian
12 jam lalu · Isu semasa
Wartawan dinyahkan dari kumpulan WhatsApp PMO?
23 jam lalu · Isu semasa
Sentiasa buat baik dan buatlah yang terbaik, pesan Radzi
November 25, 2022 · Isu semasa
2,877 kes baharu, lapan kematian
November 25, 2022 · Isu semasa
3,537 kes baharu, lapan kematian
November 24, 2022 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Muhyiddin zahir terima kasih, Perikatan tidak akan sertai kerajaan Anwar
20 jam lalu
[VIDEO] Setpol Ismail Sabri dikaitkan rancang jatuhkan Najib
24 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok