PRU-15: Penjawat awam mesti bebas, pilih kerajaan bersih

October 12, 2022 · Isu semasa

Penjawat awam Malaysia memikul harapan negara untuk membawa kerajaan yang lebih bersih dalam Pilihan Raya Umum (PRU) akan datang, kata Transparency International (TI-M) hari ini (12 Oktober 2022).

Presiden Transparency International Malaysia (TI-M) Muhammad Mohan berkata penjawat awam sentiasa memainkan peranan penting dalam memerangi rasuah disampaikan pemberi maklumat, menyiasat, mendakwa, menyelamatkan laporan audit dan menjatuhkan hukuman yang tegas dan adil kepada perasuah.

“Penjawat awam mesti terus memainkan peranan ini sebagai fasilitator bebas dalam menjalankan dan mengawal proses pilihan raya, dan sebagai pengundi, untuk menyelamatkan negara ini daripada nasib kebankrapan moral dan kewangan.

“Sebagai semak dan imbang, penjawat awam mesti melaporkan segala bentuk peras ugut, ugutan, pembelian undi, penyalahgunaan sumber dan jentera awam, dan semua salah guna kuasa kepada Suruhanjaya Pilihan Raya dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

“Kita mesti mengingatkan wakil rakyat kita bahawa Parlimen yang dibubarkan, bukan sebuah negara yang dibubarkan, tanpa undang-undang dan ketenteraman,” katanya dalam satu kenyataan.

Muhammad menyatakan kekecewaan TI-M tetapi berkata ia tidak mengejutkan bahawa Parlimen dibubarkan sebelum ia boleh meluluskan bajet tahun depan.

Beliau berkata pembubaran itu boleh dipersoalkan kerana ia diumumkan tiga hari selepas kerajaan membentangkan cadangan Bajet 2023 yang menjanjikan pemberian wang tunai dan hadiah pilihan raya lain.

“Bagaimanapun, rakyat mesti faham bajet yang dicadangkan belum diluluskan oleh Parlimen dan kerajaan baharu perlu membentangkan cadangan baharu.

“…yang mungkin berbeza sama sekali… jadi tarikan untuk mengundi dalam kerajaan yang akan meneruskan pemberian itu dan ‘goodies’ menjadi insentif pilihan raya untuk mengundi ‘kerajaan yang betul’,” katanya.

Pada Isnin, Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan pembubaran Parlimen ke-14 untuk memberi laluan kepada Pilihan Raya Umum Ke-15 lebih awal, tidak mengendahkan rayuan rakyat supaya tidak mengadakan pilihan raya sehingga tahun depan, ketika negara bersiap sedia menghadapi banjir tahunan.

Pilihan raya baharu perlu diadakan dalam tempoh 60 hari selepas pembubaran dan UMNO telah mencadangkan awal November sebelum ribut hujan Monsun Timur Laut melanda.

Bagaimanapun, sejak awal bulan ini, kebanyakan negeri di Semenanjung, Sabah dan Sarawak telah mengalami hujan lebat dan sesetengah kawasan telah mula banjir.

Untuk rekod, berdasarkan ramalan dikeluarkan Jabatan Meteorologi Malaysia, Monsun Timur Laut lazimnya akan bermula pada November dan berakhir pada Mac.

Ketika tempoh ini, negara akan menerima tiupan angin yang konsisten dari arah timur laut di antara 10 hingga 20 kilometer sejam dengan beberapa siri hujan lebat yang menyeluruh juga dijangka berlaku, terutama di negeri Pantai Timur Semenanjung dan barat Sarawak.

Malaysia Memilih
Semak keputusan PRU15
Berita berkaitan
1MDB: Mahkamah tolak permohonan Najib dapatkan dokumen perbankan
48 minit lalu· Isu semasa
Hairan macam mana Anwar boleh lantik orang ada kes mahkamah: Dr Mahathir
18 jam lalu· Politik
Budaya politik dendam kembali selepas PH-BN berkahwin, DAP jinak dengan UMNO?
December 7, 2022· Politik
Bukti rakaman suara Najib dibantah peguam bela, dakwa kedudukan anak guam terjejas
December 6, 2022· Isu semasa
Popular
Anak dan menantu dilantik dalam syarikat senarai awam selepas Zahid jadi TPM
December 5, 2022
Selepas Anwar lantik diri jadi Menteri Kewangan, ketua setiausaha perbendaharaan dicutikan?
December 6, 2022
Mahkamah Persekutuan tolak rayuan Najib singkir Sri Ram
December 7, 2022
32 mangsa banjir di daerah Jelebu dipindahkan
December 7, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Enam pesakit Covid-19 meninggal dunia semalam, 1,682 kes baharu
3 jam lalu · Isu semasa
Mahkamah Persekutuan tolak rayuan Najib singkir Sri Ram
16 jam lalu · Isu semasa
Saman ibu model warga Belanda dibunuh akan dibicarakan
18 jam lalu · Isu semasa
32 mangsa banjir di daerah Jelebu dipindahkan
December 7, 2022 · Isu semasa
16 pesakit Covid-19 meninggal dunia semalam, tujuh direkodkan di Kedah
December 7, 2022 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Satu lagi laporan polis dakwa Anwar ligat fitnah Perikatan
19 jam lalu
[VIDEO] Laporan polis dakwa Anwar fitnah Perikatan dibiayai syarikat judi
December 7, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok