Projek tambak Pulau Pinang hanya untungkan kumpulan elit: Persatuan Pengguna

May 8, 2023 · Isu semasa

Kumpulan elit akan mendapat untung daripada Projek Pulau Pinang Selatan (PSI) paling besar, kata Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP).

Presidennya, Mohideen Abdul Kader menggesa agar kerajaan dipimpin Datuk Seri Anwar Ibrahim campur tangan dan membatalkan projek tambak tersebut kerana hanya kumpulan elit akan mendapat untung berbanding rakyat biasa.

“Projek tiga pulau itu, jika berjaya dilaksanakan, juga akan membawa perubahan demografi yang besar, dengan komuniti nelayan tempatan dan mereka dalam segmen B40 dipindahkan untuk mencari perlindungan di tempat lain.

“Tempat mereka akan diambil alih oleh warga asing yang kaya dan kaya dari China, Hong Kong dan Barat. Adakah memihak kepada golongan elit kaya tempatan dan asing selaras dengan prinsip Madani?” katanya dalam satu kenyataan.

Mohideen juga meminta agar kerajaan tidak menyokong projek PSI tersebut dan sepatutnya kos pembinaan yang menelan berbilion ringgit itu dibelanjakan untuk membantu rakyat.

“Atas semua sebab di atas, CAP merayu kepada PM (Perdana Menteri) dan Kerajaan Perpaduan supaya tidak menyokong projek PSI, dan membekalkan dana dan jaminan.

“Anggaran kos tebus guna RM16 bilion boleh digunakan dengan lebih baik untuk meningkatkan taraf hidup golongan miskin dan terpinggir, menyediakan penjagaan kesihatan dan pendidikan yang lebih baik, dan meningkatkan mobiliti lalu lintas,” katanya lagi.

PSI merupakan projek pembangunan tiga pulau buatan berkeluasan kira-kira 1,700 hektar di perairan Permatang Damar Laut berdekatan Bayan Lepas, namun projek itu mendapat bantahan komuniti nelayan dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) alam sekitar kerana didakwa akan merosakkan ekosistem laut.

Berita berkaitan
Anwar perlu gugurkan Menteri Kewangan dalam rombakan Kabinet, gesa MCA
9 jam lalu· Politik
Jumlah hasil petroleum dibayar kepada Terengganu rendah, tak sampai RM1 bilion
17 jam lalu· Isu semasa
PMX kata akan umum berita baik pada Khamis selepas lawatan ke UAE
22 jam lalu· Isu semasa
Kerajaan tidak lagi diyakini rakyat, gagal tangani permasalahan: Tun Faisal
22 jam lalu· Politik
Popular
Penolong pengurus hotel didakwa cabul kehormatan bekas pembaca berita
October 3, 2023
Jumlah hasil petroleum dibayar kepada Terengganu rendah, tak sampai RM1 bilion
October 3, 2023
Yasin diperintah bela diri tiga pertuduhan kes dadah
October 3, 2023
PMX kata akan umum berita baik pada Khamis selepas lawatan ke UAE
October 3, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Yasin diperintah bela diri tiga pertuduhan kes dadah
9 jam lalu · Isu semasa
Penolong pengurus hotel didakwa cabul kehormatan bekas pembaca berita
18 jam lalu · Isu semasa
PAS tak fail rayuan keputusan Parlimen Kemaman, sedia hadapi PRK
18 jam lalu · Isu semasa
Kos tunai haji dijangka naik 11 peratus tahun depan: TH
October 2, 2023 · Isu semasa
Kerajaan sedaya upaya tangani isu bekalan beras, kata PMX
October 2, 2023 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Anwar kena tenang tak perlu agresif, Pelangai tetap pilih PN
4 jam lalu
[VIDEO] Malaysia macam negara miskin sejak Anwar Ibrahim jadi PM
6 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok