Projek ECRL di Taman Negeri Selangor ikut garis panduan, kata MRL

February 6, 2023 · Isu semasa

Malaysia Rail Link Sdn Bhd (MRL) mendakwa projek Projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) di Selangor dijalankan mengikut garis panduan.

MRL merupakan pemilik projek laluan ECRL sedang berjalan di Taman Negeri Selangor yang mencetuskan kontroversi baru-baru ini selepas didakwa kumpulan alam sekitar terdapat aktiviti pembalakan haram di empat kawasan di sekitar Hutan Simpan Hulu Gombak dan Serendah.

“Bagi memelihara alam sekitar, projek ECRL sudah mematuhi garis panduan dan syarat, termasuk Penilaian Impak Alam Sekitar (EIA), Pelan Pengurusan Alam Sekitar (EMP) dan Pelan Kawalan Hakisan dan Endapan (ESCP), yang masing-masing dikeluarkan oleh Jabatan Alam Sekitar (JAS) serta Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS),” kata MRL dalam satu kenyataan.

Katanya, sebagai pemilik projek dengan China Communications Construction (ECRL) Sdn Bhd (CCC-ECRL), yang menjadi kontraktor utama, ia sentiasa komited memenuhi semua keperluan dan peraturan ditetapkan oleh pihak berkuasa negeri untuk memelihara alam sekitar dan menjaga kepentingan orang awam.

MRL berkata, pihaknya bekerja rapat dengan pihak berkuasa dan agensi kerajaan di semua peringkat membabitkan projek yang berjalan di Selangor, termasuk Kerajaan Persekutuan, Kerajaan Selangor, Jabatan Perhutanan Negeri Selangor (JPNS), JAS dan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT).

“Kerja pembinaan ECRL untuk Seksyen C2 ECRL (bagi jajaran Gombak-Serendah-Pelabuhan Klang yang secara keseluruhannya terletak di Selangor, dijalankan dengan teliti di bawah rundingan bersama komuniti tempatan dan pihak berkepentingan, serta mematuhi peraturan yang ditetapkan,” katanya.

MRL berkata, pihaknya serta CCC-ECRL turut mengambil pendekatan proaktif dengan mengadakan mesyuarat dan sesi libat urus dengan pihak berkuasa Selangor dan semua pihak berkepentingan projek ECRL.

Katanya, sesi berkenaan turut membabitkan penduduk yang tinggal berhampiran tapak kerja ECRL, bertujuan memastikan suara daripada pihak terjejas dan pendapat orang awam dipertimbangkan sepenuhnya bagi meminimumkan kesan terhadap alam sekitar dan impak sosial.

“MRL dan CCC-ECRL mengalu-alukan pandangan dan maklum balas daripada pihak berkepentingan berkenaan projek ECRL serta terbuka untuk mengadakan sesi libat urus dengan pelbagai pihak jika perlu.

“Sebarang cadangan boleh diajukan ke alamat e-mel [email protected],” katanya lagi.

Media sebelum ini melaporkan, sebuah NGO, Rimba Disclosure Project (RDP), mendedahkan berlaku pembalakan haram di empat kawasan di sekitar Hutan Simpan Hulu Gombak dan Serendah, kira-kira akhir tahun lalu dan awal bulan ini, dikatakan berkaitan dengan projek ECRL.

Berita berkaitan
Pemilihan UMNO: PMX ucap tahniah kepada Zahid walaupun tak bertanding
March 20, 2023· Politik
Sekarang sedang bincang dengan BN, kata Saifuddin berhubung agihan kerusi
March 17, 2023· Politik
Lantik ahli politik dalam GLC, Bersih bidas Anwar cakap tak serupa bikin
March 13, 2023· Uncategorized
Akta Antilompat Parti, kenapa ADUN Pulau Pinang yang dipecat pun perlu kosongkan kerusi?
March 6, 2023· Politik
Popular
Selama tiga minggu berturut-turut pelabur asing lari dari Malaysia
March 20, 2023
Ringgit lebih rendah berbanding baht Thailand, rupiah Indonesia
March 16, 2023
Wan Saiful pertimbang representasi tuduhan rasuah kepada AGC
March 22, 2023
Mayat wanita dalam kereta hanyut semasa banjir ditemui di Mersing
March 7, 2023
Lagi Isu semasa terkini
AGC tak tahu jika Rohana pulangkan AS$10 juta terkait 1MDB
1 jam lalu · Isu semasa
Rakyat makin hilang suara bawah kerajaan PH-BN: Wan Saiful
2 jam lalu · Isu semasa
Hakim baharu ketuai kes Rosmah
2 jam lalu · Isu semasa
Muhyiddin ucap selamat berpuasa
19 jam lalu · Isu semasa
Umat Islam mula puasa esok
20 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Laporan polis premis mahu anjur pesta kepondanan, LGBT
March 22, 2023
[VIDEO] Bersatu persoal penjelasan Anwar isu kuasa pelepasan cukai
March 22, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok