PRN Melaka: Adly gagal cabar pembubaran DUN

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini menolak permohonan bekas Ketua Menteri Melaka Adly Zahari untuk membatalkan Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka 20 November ini.

Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Noorin Badaruddin dalam penghakimannya berkata, proses membuat keputusan oleh Yang Dipertua Negeri Melaka, Tun Mohd Ali Rustam bagi membubarkan DUN tidak boleh dipertikai.

“Sekiranya sesuatu perkara didapati tidak wajar, proses membuat keputusan yang membawa kepada perkara yang tidak wajar itu tidak seharusnya wajar.

“Pembubaran DUN adalah subjek yang tidak boleh dijustifikasikan dan semakan kehakiman tidak boleh diberikan” katanya.

Adly memfailkan semakan kehakiman dengan menamakan empat pihak iaitu bekas Ketua Menteri, Datuk Seri Sulaiman Md Ali sebagai defendan pertama manakala bekas Speaker DUN Melaka, Datuk Seri Ab Rauf Yusoh defendan kedua.

Responden ketiga dan keempat masing-masing ialah Suruhanjaya Pilihan raya (SPR) dan Mohd Ali.

Pada 22 Oktober lalu, Adly memfailkan permohonan kebenaran semakan kehakiman untuk membatalkan pembubaran DUN.

Ia susulan tindakan empat Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) diketuai wakil rakyat UMNO kawasan Sungai Udang, Datuk Seri Idris Haron, pada 4 Oktober lalu yang mengumumkan keputusan mereka menarik sokongan kepada Sulaiman.

Tiga yang lain ialah Datuk Nor Azman Hassan (UMNO-Pantai Kundor); Datuk Norhizam Hassan Baktee (Bebas-Pengkalan Batu); dan Datuk Noor Effandi Ahmad (Bersatu-Telok Mas).

Susulan penarikan sokongan itu, Mohd Ali membubarkan DUN setelah mendapat nasihat Sulaiman.

SPR menetapkan 8 November lalu sebagai hari penamaan calon, diikuti 16 November bagi pengundian awal dan 20 November pengundian biasa.

BERITA BERKAIT
POPULAR