Presiden PAS seru umat Islam ambil vaksin, gesa henti main politik

Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang menyeru umat Islam mengambil vaksin kerana itu yang diminta dalam agama tatkala negara sedang berhadapan dengan pandemik Covid-19.

Katanya, sepatutnya ketika tempoh darurat kesihatan, seluruh rakyat bersatu padu tanpa mengira perbezaan agama, bangsa dan politik, kerana wabak ini tidak mengenal siapa mangsanya.

“Saya membaca berita yang dilaporkan di media perdana dan sebahagiannya di media sosial, bahkan saya juga membaca apa yang tersurat dan tersirat di sebalik laporan berita tersebut.

“Kini, bukan masanya untuk kita berdebat mencari kesalahan dan kelemahan kerana bentuk serangan wabak yang sedang dihadapi hari ini sudah berubah.

“Sepatutnya semua pihak berperanan menyedarkan masyarakat seperti perlunya suntikan vaksin kerana Islam meletakkan turutan menjaga nyawa adalah wajib diutamakan, sehingga dihalalkan perkara yang haram dalam ayat-ayat al-Quran,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Justeru beliau mengingatkan segelintir pihak yang cuba bermain politik dalam isu ini segera menghentikannya.

“Maka, jangan mudah berkata-kata tanpa mempunyai ilmu khususnya dalam perkara agama. Lebih-lebih lagi ketika keadaan darurat, kerana ia boleh merosakkan imej agama sendiri dan membawa kemudaratan ke dalam masyarakat umum khususnya bagi menunaikan kewajipan dalam memelihara nyawa.

“Sebagaimana yang telah dinaskan dalam al-Quran dan Hadis yang sahih lagi mutawatir,” tegasnya.

Tambahnya, ulama khususnya para mufti perlu berijtihad secara berjamaah, jangan memberikan pendapat secara berseorangan kerana masanya tidak sesuai untuk menonjolkan diri masing-masing.

“Sekarang bukanlah masa yang sesuai untuk kempen politik bagi memperkecilkan Perdana Menteri mahupun para menteri yang menjalankan tugas ketika tempoh darurat.

“Bahkan pada masa inilah, undang-undang darurat yang tegas demi menjaga nyawa manusia mesti dikenakan terhadap mereka yang tidak menghormati kepentingan masyarakat umum, khususnya pengamal media yang menyalahgunakan kebebasan media dalam suasana seperti hari ini.

“Termasuklah agamawan yang menyanggah pelaksanaan perintah kuarantin, SOP (prosedur operasi standard) dan pengambilan vaksin sehingga menimbulkan keraguan dalam kalangan masyarakat awam,” tegasnya lagi.

BERITA BERKAIT
POPULAR