Potong usus jadi pilihan VIP: Untuk cantik atau sihat?

August 8, 2022 · Isu semasa

Masalah berat badan berlebihan memang merunsingkan. Di Malaysia, bilangan pesakit obesiti dan diabetes dalam populasi semakin meningkat.

Lebih membimbangkan, dianggarkan 3.5 juta individu juga disahkan mengalami masalah obesiti dan hal ini berkait rapat dengan faktor pemakanan dan gaya hidup yang tidak sihat.

Kegemukan sebenarnya mengundang pelbagai masalah dari segi luaran dan dalaman. Kegemukan bukan sahaja menyukarkan kita berjalan dan membuat aktiviti harian, malah yang paling penting memberikan kesan yang tidak baik kepada kesihatan.

Ini yang kita perlu elakkan. Kegemukan berlebihan sebenarnya akan menjadi lebih parah jika tidak dikawal. Jika mendapatkan nasihat doktor, doktor akan memberikan beberapa pilihan kepada pesakit obes selepas membuat pemeriksaan kesihatan secara menyeluruh.

Pun begitu, ramai yang mengambil keputusan untuk melakukan pembedahan bariatrik atau potong usus untuk kurus dengan cepat.

Di Malaysia, langkah membedah untuk membuang usus menjadi pilihan VIP atau orang kenamaan yang mempunyai wang dan jawatan bagi mendapat bentuk badan kurus dengan cepat atau segera tanpa melakukan sebarang aktiviti sukan atau diet secara normal.

Baik pakar tempatan mahupun luar negara, mereka sudah berkali-kali menegaskan bahawa bariatrik bukan pembedahan kosmetik ataupun kaedah sedut lemak untuk cantik dalam tempoh singkat.

Sebaliknya, bariatrik yang diperkenalkan oleh dua pakar pembedahan di Universiti Iowa, Amerika Syarikat sekitar tahun 1965 itu adalah prosedur untuk menangani obesiti.

Perkara sama turut diakui oleh Pakar Bedah Am, Bariatrik, Payudara dan Endokrin, Hospital Gleneagles Penang, Dr. Kirubakaran Malapan yang menjelaskan, pembedahan bariatrik antara kaedah selamat, cepat dan mudah untuk menurunkan berat badan.

Tambah Dr. Kirubakaran, obesiti adalah pengumpulan lemak yang tidak normal atau secara berlebihan dalam badan yang menimbulkan risiko kepada kesihatan.

“Obesiti adalah faktor risiko utama bagi beberapa penyakit kronik termasuk diabetes, penyakit kardiovaskular dan kanser. Obesiti boleh menjejaskan kesihatan seseorang itu dan ada kalanya boleh membawa maut.

“Ia berlaku apabila anda mengambil kalori lebih daripada kalori yang anda bakar melalui aktiviti seharian. Punca obesiti paling lazim berkait dengan makan berlebih-lebihan dan kurang melakukan aktiviti fizikal.

“Walaupun berat badan seseorang itu dipengaruhi oleh pelbagai faktor dalaman dan luaran, tetapi bagi sesetengah orang, mereka tidak mampu mengawal makan dan mengubah gaya hidup,” terangnya.

Tambah Dr. Kirubakaran, ukuran paling lazim digunakan untuk obesiti adalah Indeks Jisim Tubuh (BMI) – satu indeks ringkas mengklasifikasikan berat badan berlebihan dan obesiti dalam kalangan dewasa.

Dalam ujian BMI, berat badan seseorang itu (dalam kilogram) dibahagikan dengan kuasa dua tinggi mereka (dalam meter). Seseorang itu dianggap berlebihan berat badan apabila BMI mereka berada di antara 23-24.7 kg/ m2 dan obes apabila BMI lebih daripada 27.5 kg/m2.

“Antara rawatan lazim bagi obesiti adalah perubahan diet, aktiviti fizikal, perubatan dan pembedahan bariatrik. Pembedahan ini juga dikenali sebagai penurunan berat badan atau pembedahan metabolik.

“Ia adalah prosedur yang menyebabkan penurunan berat badan secara mekanikal. Pesakit yang memilih menjalani prosedur ini, makan lebih sedikit dalam sehari sehingga menyebabkan berat badan turun,” katanya.

Terdapat beberapa kaedah boleh digunakan pakar bedah untuk mencapai keputusan ini. Prosedur pembedahan yang paling biasa adalah pintasan gastrik, gastrektomi lengan, penjagaan gastrik boleh laras, pembungkusan gastrik serta penggunaan dan belon intragastrik.

“Walaupun pembedahan ini adalah prosedur utama yang mampu mengubah kehidupan, ia tidak sesuai untuk semua orang. Ia mempunyai risiko besar dan kesan sampingan. Ia berbeza mengikut jenis pembedahan. Risiko khusus berkaitan pembedahan penurunan berat badan laparoskopi gastrik ini adalah sama dengan mana-mana pembedahan abdomen dan boleh terbahagi kepada jangka masa pendek dan panjang,” ujarnya.

Menjelaskan lagi, Dr. Kirubakaran berkata, pesakit perlu menjalani ujian saringan terlebih dahulu bagi memastikan tiada masalah timbul selepas pembedahan.

“Selalunya, sebelum menjalani pembedahan pesakit perlu menjalani ujian kesihatan termasuk memeriksa paru-paru dan jantung menerusi ultra bunyi.

“Jika pesakit mengalami darah tinggi, diabetes dan penyakit lain, kita akan bantu menstabilkan dahulu keadaan dan jika perlu pesakit dikehendaki mengambil ubat dan diet khas seminggu sebelum pembedahan,” katanya.

Berita berkaitan
Anxiety: Serangan panik, cemas tiba-tiba
September 25, 2022· Isu semasa
PRU-15 tak sesuai semasa musim banjir, kata Khairy balas Zahid nak redah
September 21, 2022· Politik
Masalah mental, lelaki lebih cenderung sembunyikan
September 14, 2022· Isu semasa
Keperluan rawatan kanser holistik
August 27, 2022· Isu semasa
Popular
Dua PPS banjir dibuka di Klang, paras air 2 daerah berjaga-jaga
September 28, 2022
Ketahui hak harta sepencarian selepas bercerai
January 12, 2022
Kon sangkut di kepala
September 27, 2022
Nilai ringgit kekal menyusut berbanding dolar pagi ini
September 28, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Maybank tukar SMS OTP kepada Secure2u menjelang Jun 2023
49 minit lalu · Isu semasa
Semakan kes SRC Najib: Shafee tulis surat minta perbicaraan dipercepat
1 jam lalu · Isu semasa
Dua PPS banjir dibuka di Klang, paras air 2 daerah berjaga-jaga
2 jam lalu · Isu semasa
1,552 kes semalam, 6 kematian
3 jam lalu · Isu semasa
Nilai ringgit kekal menyusut berbanding dolar pagi ini
4 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Sampai kiamat pun Guan Eng kata saya menteri gagal, sindir Hishammuddin
17 jam lalu
[VIDEO] PAS komited bersama PN, akan umum hala tuju PRU15
18 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok