Polis tahan lelaki merusuh, siasatan mengikut akta bahan letupan

Polis menyiasat perhimpunan pembakaran flare di Parit Raja, Batu Pahat, malam semalam mengikut Seksyen 144 dan 269 Kanun Keseksaan, serta Seksyen 8 Akta Bahan Letupan 1957.

Polis menahan seorang lelaki bagi membantu siasatan kejadian merusuh dengan membakar flare di Parit Raja, Batu Pahat yang tular dalam laman sosial hari ini, sementara yang lainnya sedang diburu.

Ketua Polis Daerah Batu Pahat, Asisten Komisioner Ismail Dollah berkata lelaki tempatan berumur 21 tahun itu ditahan ketika dipanggil untuk memberi keterangan mengenai kejadian di Balai Polis Parit Raja, Batu Pahat, kira-kira jam 8.30 malam.

Katanya, sebelum itu, polis telah dimaklumkan oleh orang awam mengenai penemuan kain rentang bertulis ‘Kerajaan Gagal’ yang digantung di sebuah jejantas di Jalan Parit Raja menuju ke Ayer Hitam pada jam 11.04 pagi ini.

“Beberapa anggota dari Balai Polis Parit Raja telah pergi ke lokasi dimaksudkan dan mendapati kain rentang tersebut telah diturunkan oleh orang awam,” katanya dalam kenyataan lewat malam tadi.

Beliau berkata, pada kira-kira jam 7.36 malam polis menerima satu laporan daripada pengadu yang mengatakan beliau terkesan dengan rakaman video satu perhimpunan yang tidak mematuhi prosedur operasi standard (SOP), pembakaran flare dan kejadian menaikkan kain rentang ‘Kerajaan Gagal’.

“Siasatan awal pihak polis mendapati kejadian tersebut berlaku di kawasan Parit Raja dan dipercayai kain yang dinaikkan semasa perhimpunan berkenaan adalah kain rentang sama yang digantung di jejantas berkenaan,” katanya.

Ismail berkata, polis juga menerima beberapa laporan yang memaklumkan terdapat aktiviti ‘mat rempit’ di kawasan terbabit dari jam 12 tengah malam tadi hingga 1 pagi ini.

Kataya, kes disiasat mengikut Seksyen 144 dan 269 Kanun Keseksaan, serta Seksyen 8 Akta Bahan Letupan 1957.

POPULAR
Cemas tertukar bayi di hospitalJune 13, 2021
Malaysia sedang bangunkan dua vaksin Covid-19 sendiriJune 12, 2021
Polis tahan lori bawa 48 pekerja kilang proses ayam positif Covid-19June 14, 2021
Masjid tak ditutup, aktiviti hanya ditangguh, kata Mufti KelantanJune 13, 2021
Agong yakin langkah kerajaan tadbir negara, tangani Covid-19June 13, 2021
PM yakin Kuala Lumpur capai imunisasi kelompok menjelang 31 OgosJune 13, 2021