Polis tahan lelaki merusuh, siasatan mengikut akta bahan letupan

Polis menahan seorang lelaki bagi membantu siasatan kejadian merusuh dengan membakar flare di Parit Raja, Batu Pahat yang tular dalam laman sosial hari ini, sementara yang lainnya sedang diburu.

Ketua Polis Daerah Batu Pahat, Asisten Komisioner Ismail Dollah berkata lelaki tempatan berumur 21 tahun itu ditahan ketika dipanggil untuk memberi keterangan mengenai kejadian di Balai Polis Parit Raja, Batu Pahat, kira-kira jam 8.30 malam.

Katanya, sebelum itu, polis telah dimaklumkan oleh orang awam mengenai penemuan kain rentang bertulis ‘Kerajaan Gagal’ yang digantung di sebuah jejantas di Jalan Parit Raja menuju ke Ayer Hitam pada jam 11.04 pagi ini.

“Beberapa anggota dari Balai Polis Parit Raja telah pergi ke lokasi dimaksudkan dan mendapati kain rentang tersebut telah diturunkan oleh orang awam,” katanya dalam kenyataan lewat malam tadi.

Beliau berkata, pada kira-kira jam 7.36 malam polis menerima satu laporan daripada pengadu yang mengatakan beliau terkesan dengan rakaman video satu perhimpunan yang tidak mematuhi prosedur operasi standard (SOP), pembakaran flare dan kejadian menaikkan kain rentang ‘Kerajaan Gagal’.

“Siasatan awal pihak polis mendapati kejadian tersebut berlaku di kawasan Parit Raja dan dipercayai kain yang dinaikkan semasa perhimpunan berkenaan adalah kain rentang sama yang digantung di jejantas berkenaan,” katanya.

Ismail berkata, polis juga menerima beberapa laporan yang memaklumkan terdapat aktiviti ‘mat rempit’ di kawasan terbabit dari jam 12 tengah malam tadi hingga 1 pagi ini.

Kataya, kes disiasat mengikut Seksyen 144 dan 269 Kanun Keseksaan, serta Seksyen 8 Akta Bahan Letupan 1957.

BERITA BERKAIT
POPULAR