Polis tahan jurujual alat komputer kes ciapan vaksin RM70 juta

Polis menahan seorang jurujual peralatan komputer bagi membantu siasatan berhubung satu ciapan menerusi akaun Twitter berkaitan pembelian vaksin berjumlah RM70 juta, tengah malam tadi.

Timbalan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) (Siasatan dan Perundangan) Bukit Aman, Datuk Mohd Azman Ahmad Sapri, berkata lelaki berusia 36 tahun itu ditahan di kawasan Kota Damansara, Petaling Jaya, pada jam 12.05 tengah malam tadi.

Beliau berkata penahanan dilakukan oleh sepasukan polis daripada Unit Siasatan Jenayah Terkelas (USJT) Bahagian Pendakwaan dan Undang-undang (D5) JSJ Bukit Aman hasil laporan ‘profiling’ yang dikeluarkan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM).

“Kita turut merampas satu telefon bimbit, sebuah router dan modem yang dipercayai mempunyai kaitan dengan siasatan kes ini,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Beliau berkata ciapan di akaun Twitter [email protected] itu adalah mengenai peruntukan RM70 juta bagi membeli vaksin dan dimuat naik pada 29 Mei lalu.

Ciapan itu berbunyi “Betul. MySejahtera tak dapat funding RM70 juta tu. MySejahtera and current portal are exclusive of the budget. The one yang dapat funding RM70 juta tu adalah team yang manage AstraZeneca. From the booking sampailah cucuk vaksin. Dan main con dia adalah..jeng jeng jeng”.

Mohd Azman berkata ciapan itu mendapat 4,707 ciapan semula, 115 ciapan semula bersama komen dan 3,783 tanda suka.

“Susulan tangkapan itu, suspek direman satu hari, hari ini dan siasatan dijalankan mengikut Seksyen 4(1) Ordinan Darurat (Kuasa-kuasa Perlu) (No.2) 2021,” katanya.

Seksyen itu memperuntukkan kesalahan mana-mana orang yang melalui apa-apa cara dengan niat untuk menyebabkan atau berkemungkinan menyebabkan ketakutan atau kebimbangan kepada orang awam atau mana-mana golongan awam, mengadakan, menawarkan, menerbitkan, mencetak, mengedarkan, mengelilingkan atau menyebarkan apa-apa berita tidak benar.

“Jika disabitkan kesalahan boleh didenda tidak melebihi RM100,000 atau penjara tiga tahun atau kedua-duanya sekali.

BERITA BERKAIT
POPULAR