Polis siasat mural gadis bogel

Ketua Polis Daerah Kuala Selangor Superintendan Ramli Kasa

Polis sudah membuka kertas siasatan berhubung lukisan mural tidak senonoh di dinding Balai Seni Sasaran Kuala Selangor yang tular di media sosial kerana memaparkan gambar tiga gadis berbogel.

Ketua Polis Daerah Kuala Selangor Superintendan Ramli Kasa berkata, satu laporan polis telah dibuat oleh orang awam pada jam 10 malam semalam berhubung lukisan itu.

Katanya, siasatan awal mendapati projek seni lukis yang mendapat kelulusan Majlis Daerah Kuala Selangor (MDKS) pada 22 Mac lalu telah dimulakan oleh Persatuan Kesenian Sasaran Kuala Selangor pada 12 April.

“Bagaimanapun pihak MDKS tidak secara jelas diberitahu apakah bentuk atau jenis mural yang akan dilukis pada dinding tersebut,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Ramli berkata, soal siasat terhadap pelukis itu menyatakan bahawa mural berkenaan belum siap sepenuhnya dan perlu dilukis mengikut lapisan demi lapisan, serta tidak bertujuan menghina mana-mana pihak.

Kes disiasat mengikut Seksyen 427 Kanun Keseksaan kerana melakukan khianat kepada harta benda dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 kerana perbuatan berkongsi atau menyebarkan kandungan lucah.

Pegawai Majlis Daerah Kuala Selangor berbincang dengan pelukis mural gadis bogel di Balai Seni Sasaran Kuala Selangor, hari ini. – Gambar FB

Sementara itu, MDKS dalam kenyataan di laman Facebook, memaklumkan pihaknya menerima maklumat awal pada 7 malam bahawa lukisan terbabit masih 20 peratus dalam proses lakaran dan lukisan terbabit telah tular di media sosial.

Sehubungan itu, MDKS mengarahkan pelukis menyiapkan lukisan bahagian yang sensitif tersebut dengan kadar segera dalam tempoh tiga jam.

“Lukisan tersebut disiapkan pada 10 malam iaitu 40 peratus siap dan dijangka siap sepenuhnya pada atau sebelum 26 April ini,” kata kenyataan itu.

POPULAR