Polis semak semula kes ‘Datuk Addy Kana’

Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador.

Polis akan menyemak semula kes Zaidi Kanapiah atau ‘Datuk Addy Kana’ dan dua anggota polis yang dibebaskan serta-merta daripada tahanan Akta Pencegahan Jenayah 1959 (POCA), kata Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador.

Katanya, perkara itu akan diuruskan oleh Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Acryl Sani Abdullah Sani yang akan berbincang dengan pegawai bagi melihat kelemahan kes berkenaan.

“Ia “bagimengelak daripada berulang kembali dan saya tidak mahu PDRM dilihat seolah-olah bersikap semberono menggunakan peruntukan undang-undang mengenakan POCA ikut sesuka hati tanpa kualiti yang mungkin menyebabkan seseorang itu teraniaya,” katanya di Bukit Aman, hari ini.

Semalam, Mahkamah Persekutuan yang dipengerusikan Ketua Hakim Negara Tun Tengku Maimun Tuan Mat memerintahkan ketiga-tiga lelaki itu dibebaskan selepas membenarkan rayuan mereka terhadap permohonan writ habeas corpus supaya dibebaskan dengan serta-merta.

Abdul Hamid berkata, siasatan kes membabitkan sindiket judi dalam talian memang rumit dan pihak polis juga perlu mengambil kenyataan daripada pelbagai pihak untuk dinilai.

“Sekiranya cukup bukti, kami akan terus bawa ke mahkamah untuk pendakwaan dan PDRM tidak akan ambil pendekatan dengan sengaja untuk buat kerja secara cincai (sambil lewa) dan ia (kes Addy Kana) akan dikaji kembali,” katanya.

POPULAR