Polis risik anasir berkomplot untuk ceroboh Sabah, kata Acryl Sani

Polis Diraja Malaysia (PDRM) memandang serius laporan media asing yang mendakwa wujud rancangan pihak tertentu di Selatan Filipina untuk menyerang Sabah, kemungkinan pada Februari tahun depan.

Ketua Polis Negara Tan Sri Acryl Sani Abdullah Sani berkata PDRM mengambil maklum laporan media bahawa terdapat pihak dari Filipina sedang merancang untuk menceroboh Sabah.

“PDRM memandang serius perkara berkenaan dan akan mengambil tindakan segera bagi meingkatkan kesiapsiagaan ke tahap tertinggi di Sabah untuk menghadapi sebarang kemungkinan, dan ancaman pencerobohan.

“Komitmen dalam perkara ini akan diberikan demi mengelak sebarang insiden pencerobohan berulang di Sabah,” katanya dalam kenyataan media semalam mengulas laporan South China Morning Post (SCMO) berhubung rancangan pencerobohan itu.

Menurutnya, PDRM mempunyai hubungan baik dengan pihak berkuasa Filipina dalam aspek perkongsian maklumat risikan mengenai sebarang aktiviti yang boleh mengancam hubungan akrab serta keselamatan kedua-dua negara.

“Setakat ini, tiada pengesahan diterima mengenai pelan yang dimaksudkan dan ianya dipercayai merupakan maklumat yang telah dimanipulasi oleh pihak-pihak yang mencemburui tahap keselamatan serta hubungan rapat antara Sabah dan wilayah Selatan Filipina,” katanya sambil memberi jaminan tahap keselamatan di negeri itu adalah terkawal.

Acryl Sani berkata elemen-elemen PDRM sentiasa dalam keadaan siap siaga pada setiap masa untuk menangani sebarang ancaman.

Menurutnya usaha juga akan digiatkan bagi mengesan dan mengenal pasti anasir-anasir di Sabah yang berkemungkinan terlibat dalam komplot berkenaan.

Beliau memberi amaran sebarang usaha menganggu gugat keselamatan dan kedulatan negara akan dikenakan tindakan tegas.

Semalam, SCMP yang memetik sumber mendakwa satu mesyuarat rahsia melibatkan 19 datuk bandar diadakan bagi membincangkan mengenai rancangan merekrut 600 individu untuk menyerang Sabah serta menghantar pengintip.

Menurut laporan media tersebut, difahamkan pertemuan itu diatur oleh pegawai kanan kerajaan tempatan di selatan Filipina.

Mesyuarat yang diadakan pada 1 Disember itu dikendalikan oleh seorang pegawai tempatan wilayah Sulu, yang mengumpulkan 19 datuk bandar Kepulauan Sulu bagi membincangkan rancangan menubuhkan “Tentera Diraja Sulu” dengan sasaran merekrut sehingga 600 anggota untuk menyerang Sabah, lapor SCMP.

Sumber itu berkata Februari 2022 dilihat sebagai waktu terbaik untuk melakukan serangan sebagai ‘memperingati’ pencerobohan ke atas Sabah lapan tahun lalu oleh pejuang Sulu, kata sumber itu.

BERITA BERKAIT
POPULAR