Polis perketat syarat rentas negeri

Polis Diraja Malaysia (PDRM) memperketatkan lagi pergerakan rentas negeri susulan peningkatan kes baharu Covid-19 di seluruh negara sejak empat hari lalu.

Pergerakan rentas negeri kini hanya dibenarkan bagi tujuan pekerjaan, kecemasan dan kematian sahaja,” kata Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Acryl Sani Abdullah Sani, hari ini.

“Pergerakan rentas negeri hanya dibenarkan bagi tujuan kematian yang hanya melibatkan ahli keluarga terdekat iaitu ibu bapa, anak dan adik beradik sahaja,” katanya dalam satu kenyataan.

Beliau berkata, kebenaran rentas negeri juga akan diberi bagi tujuan perubatan, pendidikan dan pasangan jarak jauh.

Acryl Sani menegaskan, pergerakan rentas negeri bagi tujuan sosial, seperti menghadiri majlis perkahwinan atau kenduri tidak dibenarkan sama sekali.

“Aturan ini akan berterusan sehingga selepas hari raya Aidilfitri. Mana-mana pihak yang ingkar akan diambil tindakan tegas,” katanya.

Pergerakan rentas negeri hanya dibenarkan pada Isnin hingga Khamis. Kecuali kecemasan, kematian dan pasangan jarak jauh boleh melakukannya juga pada Jumaat hingga Ahad.

Acryl Sani juga berkata, semua ketua polis daerah dan pasukan pemantau sudah diarah ke semua bazar Ramadanuntuk memastikan prosedur operasi standard (SOP) dipatuhi.

“Sekiranya didapati SOP tidak dipatuhi, PDRM akan mengemukakan saranan kepada pihak berkuasa tempatan agar aktiviti perniagaan di kawasan tersebut dihentikan,” katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR