Polis lengkap siasatan ADUN DAP terlibat dadah

Polis sedang melengkapkan kertas siasatan berhubung penahanan seorang Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dari Perak kerana positif dadah, dalam serbuan di sebuah pusat hiburan di Perai, Pulau Pinang, dua hari lalu.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) Pulau Pinang, Asisten Komisioner Mustafa Kamal Gani Abdullah berkata pihaknya ketika ini sedang menunggu laporan daripada patologi, berhubung sampel air kencing ADUN berusia 54 tahun berkenaan bagi melengkapkan kertas siasatan, lapor Bernama.

“ADUN itu telah dibebaskan dengan jaminan polis semalam, kami sekarang ini sedang tunggu laporan daripada patologi untuk melengkapkan kertas siasatan kes itu, dan seterusnya ia (kertas siasatan) akan dikemukakan kepada Timbalan Pendakwa Raya minggu hadapan,” katanya.

Semalam, media melaporkan seorang ADUN dari Perak ditahan polis dalam satu serbuan di sebuah pusat hiburan karaoke (KTV) di Perai kelmain kerana disyaki positif dadah.

Selain ADUN berusia 50-an berkenaan, turut ditahan dalam serbuan kira-kira jam 9 malam itu ialah 36 individu lain iaitu 28 lelaki dan lapan wanita kerana disyaki positif dadah.

Sementara itu, Mustafa Kamal berkata dua anggota polis masing-masing dari Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Pulau Pinang dan Perak yang turut ditahan dalam serbuan berkenaan kerana positif dadah juga sudah dibebaskan dengan jaminan polis.

Katanya semua 36 individu yang ditahan kerana positif dadah dalam serbuan itu disiasat mengikut Seksyen 15(1)(a) Akta Dadah Berbahaya (ADB) 1952.

Terdahulu, Pengerusi DAP Perak Nga Kor Ming telah meminta ADUN Pasir Bedamar, Terence Naidu memberi laporan bertulis berhubung penahanannya itu.

Kata Kor Ming laporan lengkap itu diperlukan supaya pimpinan parti baik di peringkat negeri mahupun Pusat dimaklumkan mengenai situasi sebenar yang berlaku.

Berita berkaitan

BERITA BERKAIT
POPULAR