Polis cari petugas media ceroboh PKRC MAEPS buat liputan

Polis sedang mengesan enam petugas media daripada pelbagai agensi setelah menerima aduan Pusat Kuarantin dan Rawatan Covid-19 (PKRC) Taman Ekspo Pertanian Malaysia Serdang (MAEPS), mereka memasuki kawasan itu tanpa kebenaran.

Timbalan Ketua Polis Daerah Sepang, Superintendan Md Noor Aehawan Mohamed berkata polis juga sudah merakam keterangan 17 kakitangan PKRC itu, termasuk doktor dan jururawat bagi membantu siasatan.

Katanya polis telah menerima satu laporan daripada pihak pengurusan PKRC Bersepadu (PKRCB) MAEPS semalam, yang melaporkan terdapat enam petugas media daripada pelbagai agensi masuk ke kawasan PKRC itu antara jam 11 pagi hingga 1 tengah hari tanpa kebenaran.

“Kawasan tersebut merupakan sebuah dewan yang menempatkan seramai 496 pesakit wanita yang positif Covid-19.

“Dewan di kawasan PKRCB MAEPS telahpun diwartakan sebagai tempat Pusat Kuarantin dan Rawatan Penyakit Berjangkit Covid-19 dan orang luar dilarang memasuki kawasan tersebut tanpa kebenaran,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Md Noor Aehawan berkata, siasatan mendapati salah seorang petugas media itu membuat laporan secara langsung semasa berada di dalam dewan tersebut.

“Sehubungan itu, siasatan akan dijalankan di bawah Seksyen 448 Kanun Keseksaan atas kesalahan menceroboh kawasan dan Peraturan 17(1) Peraturan-Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 2021 atas kesalahan ingkar prosedur operasi standard (SOP).

“Siasatan di bawah Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 atas kesalahan membuat rakaman siaran langsung di dalam kawasan dilarang sehingga menampakkan pesakit Covid-19 yang sedang dirawat, juga akan dibuat.

“Kertas siasatan akan dilengkapkan segera sebelum siasatan dimajukan kepada pihak Timbalan Pendakwa Raya,” katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR