Polis akan siasat jika ada laporan terhadap Azam Baki: Hamzah

Siasatan akan dijalankan mengikut proses undang-undang jika terdapat laporan yang dibuat terhadap Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Tan Sri Azam Baki, kata Datuk Seri Hamzah Zainudin.

Menteri Dalam Negeri itu berkata sudah dimaklumkan pihak Suruhanjaya Sekurti (SC) sedang menyiasat Ketua Pesuruhjaya SPRM berhubung isu kontroversi sejumlah pemegangan saham miliknya dan mengesahkan pihak polis juga sudah menerima laporan berhubung isu melibatkan pegawai tertinggi agensi tersebut.

“Kita (KDN) baru dapat laporan dan jika kesalahan dilakukan mengikut Akta Sekuriti Malaysia, mereka akan siasat.

“Kita juga terima laporan polis dibuat. Kalau ada kesalahan lain polis akan mulakan siasatan,” katanya dipetik Harian Metro.

Hamzah ditemui media selepas mengadakan lawatan dan penyerahan dokumen diri kepada mangsa banjir di Taman Sri Nanding, Hulu Langat, hari ini.

Azam dikaitkan dengan sejumlah pemegangan saham dan juga mengaku membenarkan adiknya, Nasir, menggunakan akaun bagi membeli saham syarikat senaraian awam beberapa tahun lalu.

Menurut Azam, tiada sebarang kesalahan dengan tindakan tersebut dan menjanjikan kerjasama penuh dalam siasatan dibuat SC.

Sejak pengakuan itu dibuat beberapa pihak termasuk Ahli Parlimen sudah membuat aduan kepada polis bagi mendesak Azam disiasat.

BERITA BERKAIT
POPULAR