Polis akan panggil Azmin, Ummi Hafilda beri keterangan

Polis akan memanggil Menteri Kanan Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Azmin Ali untuk diambil keterangan berhubung dakwaan berkumpul meraikan sambutan Aidilfitri, kelmarin.

Ketua Polis Daerah Putrajaya, Asisten Komisioner Mohd Fadzil Ali berkata, polis juga akan memanggil anggota keluarga Azmin dan anggota Pasukan Gerakan Am yang bertugas di kediaman beliau untuk diambil keterangan.

Pada masa sama beliau berkata, pemilik akaun Facebook atas nama Ummi Hafilda Ali yang menyiarkan kenyataan itu akan juga dipanggil memberi keterangan.

“Maklumat awal mendapati sambutan dan jamuan raya tersebut hanya di kalangan ahli keluarga YB Dato’ Seri Mohamed Azmin bin Ali yang mendiami kediaman tersebut.

“Keterangan petugas yang menjaga Pos Kawalan Kediaman Rasmi tersebut juga mengesahkan pada tarikh 13 Mei 2021 tiada pergerakan keluar masuk tetamu seperti yang didakwa dalam hantaran facebook yang telah tular di media sosial,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Beliau mengulas dakwaan Ummi Hafilda yang juga adik kepada Azmin bahawa ahli keluarga menteri berkenaan merentas daerah dan berkumpul bagi meraikan sambutan Aidilfitri.

Kejadian itu didakwa berlaku kira-kira jam 8 pagi, hari raya pertama di kediaman rasmi Azmin di Presint 10, Putrajaya.

“YB Dato’ Seri Mohamed Azmin bin Ali serta ahli keluarga, anggota Pasukan Gerakan Am yang bertugas di kediaman beliau dan pemilik akaun facebook Ummi Hafilda Ali serta saksi-saksi yang lain akan dipanggil untuk memberikan keterangan bagi membantu siasatan,” kata Mohd Fadzil.

Beliau juga mengingatkan pengguna media sosial yang lain agar berhati-hati mengeluarkan kenyataan atau komen yang boleh menjatuhkan imej, kredibiliti dan maruah seseorang ataupun jabatan.

BERITA BERKAIT
POPULAR