PN akan perluas Program Jualan Prihatin Rakyat ke seluruh negara

September 10, 2022 · Isu semasa

Perikatan Nasional (PN) merancang mengadakan Program Jualan Prihatin Rakyat di seluruh negara yang menawarkan harga murah barang-barang keperluan utama, khususnya di kawasan di mana terdapat ramai penduduk yang susah.

Pengerusi PN Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata program berkenaan adalah satu tindak balas gabungan itu terhadap masalah besar yang dihadapi rakyat sekarang ini, terutama mereka yang terkesan selepas pandemik Covid-19.

Menurutnya beliau pernah menyatakan bahawa peratusan penduduk yang jatuh kepada kategori B40 sekarang sudah menjadi B60, sekali gus menunjukkan bahawa pada waktu pandemik ramai yang bertambah susah.

“Selepas pandemik Covid ramai yang jatuh miskin… tak ada pendapatan yang cukup, tak ada pekerjaan, kos barang-barang yang dah meningkat. Jadi kita sedar tentang perkara itu walaupun usaha ini tidaklah sebesar mana… tapi ini adalah program yang kedua atau ketiga yang telah pun anjur di Pagoh.

“Dan ini kita akan teruskan… tapi kita buat di lain-lain tempat. Tujuannya adalah untuk menawarkan jualan bahan-bahan yang kita telah edarkan dengan harga yang amat murah. Jadi ini program subsidi. Kerana walaupun kos hanya bagi mereka dua puluh ringgit. Tapi kita terpaksa bagi sedikit bantuan supaya tak membebankan penduduk,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada media ketika hadir pada Program Jualan Prihatin Rakyat Parlimen Pagoh hari ini (10 September 2022) yang dihadiri lebih 1,000 pengguna.

Muhyiddin yang juga Ahli Parlimen Pagoh mengalu-alukan sekiranya ada badan korporat yang ingin bekerjasama dengan gabungan itu untuk menyediakan barang-barang keperluan kepada penduduk dengan harga yang lebih murah daripada biasa.

“Kita buat program seperti ini. Jadi ini boleh kita lanjutkan ke seluruh negara, terutama kawasan-kawasan yang kita tahu terdapat penduduk yang susah,” katanya.

Bagaimanapun, Muhyiddin yang juga bekas Perdana Menteri berkata program yang digerakkan oleh PN ini tidak mencukupi sekiranya kerajaan tidak bertindak secara lebih berkesan.

“Jadi sewajarnya ada satu agenda besar kerajaan yang ada sekarang ataupun yang akan datang untuk menangani masalah harga barangan… dan saya tak fikir perkara ini boleh diatasi dalam satu jangka waktu pendek.

“Mungkin memerlukan tempoh masa yang panjang. Tapi sementara kita nak menghadapi jangka panjang, kita buat jangka pendek. Jadi ini saranan sayalah pada pihak pimpinan negara supaya memberi perhatian utama.

“Ini tak termasuk soal-soal lain seperti pendidikan, anak-anak pergi sekolah tanpa makan, tak ada sarapan pagi ataupun dalam bidang kesihatan. Jadi banyak isu yang patut difikirkan secara serius.

“Perikatan Nasional mengambil pendirian, ini masalah negara, masalah rakyat, masalah kita. Sedikit sebanyak kita harus tunjukkan komitmen kita untuk membantu mengurangkan beban rakyat,” katanya.

Berita berkaitan
Bantuan makanan bawah program MPN libatkan hampir 15,000 golongan rentan
October 3, 2022· Isu semasa
Inilah cermin yang patut penasihat ekonomi PM lihat: Marzuki
September 21, 2022· Politik
Kejatuhan ringgit tidak ok, harga barang makanan juga terkesan: Muhyiddin
September 19, 2022· Politik
Sambutan Hari Malaysia simbol penyatuan rakyat: Muhyiddin
September 16, 2022· Isu semasa
Popular
81% pencarum KWSP Bumiputera miliki kurang RM1,000: Laporan
October 1, 2022
Tiada tunai dikeluarkan dari akaun Najib: Saksi beritahu mahkamah
October 5, 2022
Anak Najib terlepas kes tak bayar cukai RM10.3 juta, LHDN tarik balik rayuan
October 5, 2022
Ejen kosmetik diculik beritahu disembunyikan di Laos
October 4, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Mat Kilau, Paskal ditayang di Gaza
11 jam lalu · Isu semasa
PH terbit bajet bayangan 2023
12 jam lalu · Isu semasa
Tiada tunai dikeluarkan dari akaun Najib: Saksi beritahu mahkamah
15 jam lalu · Isu semasa
Najib mohon semakan kehakiman setelah dilarang hadir Parlimen
15 jam lalu · Isu semasa
249,646 murid dapat manfaat bekalan lokar di 626 sekolah: Radzi
16 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Pemasangan lokar di 626 sekolah selesai Oktober
12 jam lalu
[VIDEO] Pandangan orang awam terhadap PRU15 diadakan tahun ini
October 4, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok