PMX diarah jawab pembelaan MP Pendang, isu Zahid dalam skandal LCS dibangkitkan

May 16, 2023 · Isu semasa

Datuk Seri Anwar Ibrahim diarah menjawab penyataan pembelaan difailkan Ahli Parlimen (MP) Pendang, Datuk Awang Hashim, selewat-lewatnya pada 30 Mei ini.

Arahan itu diputuskan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur selepas Awang dalam pembelaannya mempersoalkan mengapa kerajaan campuran tidak menjawab isu Kapal Tempur Pesisir (LCS) selepas Anwar melantik Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi sebagai Timbalan Perdana Menteri.

Pembelaan pemimpin PAS itu dibuat bagi kes saman fitnah difailkan Anwar kerana mendakwanya bersikap pendendam dan membuat pendakwaan terpilih lebih teruk berbanding ketika pentadbiran pimpinan Tun Dr Mahathir Mohamad.

Peguam bela Anwar, Datuk SN Nair, berkata arahan itu dibuat ketika pengurusan kes berkenaan secara e-review di hadapan Timbalan Pendaftar, Aisyaf Falina Abdullah, pagi tadi.

“Pengurusan kes seterusnya ditetapkan di hadapan timbalan pendaftar pada 31 Mei ini untuk perkembangan status berkenaan.

“Selain saya, Anwar selaku plaintif diwakili peguam, Jaden Phoon Wai Ken dan Wong Guo Jin,” katanya dipetik laporan BH.

Pada 3 April lalu, Awang menerusi penyataan pembelaan mempersoalkan Anwar yang tidak mengarahkan polis dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) membuka kertas siasatan atau membuat pertuduhan terhadap Zahid.

Ia susulan Perdana Menteri sebagai Ketua Pembangkang sebelum ini, didakwa amat lantang bersuara hingga menuduh Zahid yang kini Timbalan Perdana Menteri dan bekas Menteri Pertahanan sebagai pemimpin yang perlu menjawab isu LCS.

Pada 3 Mac lalu, Anwar yang juga Pengerusi Pakatan Harapan (PH) memfailkan saman menerusi Tetuan SN Nair & Partners selaku plaintif dengan menamakan Awang sebagai defendan tunggal.

Berdasarkan penyataan tuntutan, Anwar berkata, defendan dengan sengaja memfitnah walaupun plaintif sudah menafikan secara terbuka dan pada realitinya tidak mencampuri tugas serta kuasa agensi penguatkuasaan dan Jabatan Peguam Negara.

Oleh itu, katanya, dakwaan penyiasatan, penguatkuasaan dan pendakwaan terpilih tidak mempunyai kebenaran, palsu, tidak berasas serta berniat jahat.

Anwar berkata, defendan menyedari sepenuhnya komitmen plaintif yang dibuat kepada masyarakat umum beberapa kali mengenai hasrat dalam membasmi rasuah dan sokongan penuh terhadap kebebasan institusi penyiasatan, pendakwaan serta badan kehakiman.

Berita berkaitan
Kalimah Allah: Titah Sultan Selangor bermakna kerajaan belum rujuk Majlis Raja-Raja
3 jam lalu· Isu semasa
Dikritik tolak usul skandal LCS, Speaker jawab kepada Syed Saddiq sebab ditolak
7 jam lalu· Politik
Speaker tolak usul bahas skandal LCS, tapi kenapa kerap dibincang semasa PRU?
14 jam lalu· Isu semasa
PAU bukan lagi bincang hal orang Melayu, tapi pujuk ahli sokong DAP
19 jam lalu· Politik
Popular
Tiada lagi subsidi ayam dan telur pada 1 Julai: Mat Sabu
June 8, 2023
PAC panggil 4 kementerian, 1 GLC minggu depan
June 8, 2023
Anak saudara Sivarasa bebas tuduhan rasuah
June 8, 2023
Speaker tolak usul bahas skandal LCS, tapi kenapa kerap dibincang semasa PRU?
June 8, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Undi pos bagi PRN 6 negeri dibuka 15 Jun ini : SPR
5 jam lalu · Isu semasa
PAC panggil 4 kementerian, 1 GLC minggu depan
7 jam lalu · Isu semasa
Hans Isaac kini Pengerusi Perbadanan Stadium Malaysia
11 jam lalu · Isu semasa
Kedah tawar pinjaman pendidikan buat pelajar yang layak ke IPTA, IPTS
12 jam lalu · Isu semasa
Anak saudara Sivarasa bebas tuduhan rasuah
12 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Pemuda menangis teruk Najib dapat anugerah
11 jam lalu
[VIDEO] Gelombang sudah ada, PN tetap usaha menang PRN enam negeri
June 7, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok