PM putuskan tak perlu mesyuarat khas bahas lompat parti: Wan Junaidi

June 10, 2022 · Isu semasa

Tiada keperluan untuk kerajaan mengadakan Mesyuarat Khas Parlimen bagi membentang dan membahaskan Rang Undang-Undang Perlembagaan (Pindaan) (No. 3) 2022 berkaitan peruntukan larangan ahli Dewan Rakyat bertukar parti.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang) Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata perkara itu diputuskan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob selaku Ketua Majlis, lapor Bernama.

Sebaliknya beliau berkata rang undang-undang berkaitan peruntukan larangan itu akan dibentang dan dibahaskan pada Mesyuarat Kedua Penggal Kelima Parlimen Keempat Belas 2022 bermula 18 Julai, sebelum disembah maklum kepada Yang di-Pertuan Agong untuk pewarkahan dan pewartaannya.

Beliau berkata beberapa faktor telah dipertimbangkan semasa sesi perbincangan bersama Ismail Sabri, antaranya penjimatan kewangan kerajaan dalam melaksanakan Mesyuarat Khas Parlimen bagi Dewan Rakyat dan Dewan Negara, yang dijangka boleh digunakan untuk perkara lain seperti membantu kelangsungan rakyat.

“Pada keseluruhannya jumlah kos yang perlu ditanggung oleh kerajaan adalah kira-kira RM1,077,600 tidak termasuk kos operasi jika Mesyuarat Khas Dewan Rakyat dan Dewan Negara diadakan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Selain itu beliau berkata penyertaan ramai ahli Parlimen dalam lawatan ke luar negara ketika ini sehingga pertengahan Julai bagi mengikuti program anjuran Parlimen Malaysia yang tidak boleh ditangguhkan kerana ia melibatkan lain-lain pihak berkepentingan, termasuk dua Jawatankuasa Pilihan Khas iaitu Jawatankuasa Pilihan Khas Kewangan dan Ekonomi serta Jawatankuasa Pilihan Khas Keselamatan.

Wan Junaidi berkata pembentangan Rang Undang-Undang Perlembagaan (Pindaan) (No. 3) 2022 mengikut takwim sidang Dewan Rakyat dan Dewan Negara akan datang akan memberi masa mencukupi untuk rang undang-undang itu diteliti Ahli Parlimen sebelum ia dibahas, dan katanya perkara itu tidak dapat dilaksanakan jika Mesyuarat Khas diadakan.

Beliau berkata jika Mesyuarat Khas diadakan, ia hanya dapat diadakan pada pertengahan Julai tahun ini memandangkan ketiadaan ramai Ahli Parlimen sebelum pertengahan bulan itu.

Menurut Wan Junaidi, Jawatankuasa Pilihan Khas menimbang Rang Undang-undang Perlembagaan (Pindaan) (No. 3) 2022 akan mengadakan mesyuarat terakhir dalam masa terdekat untuk mengesahkan penyata yang disediakan.

Penyata itu akan dibentang pada sidang Dewan Rakyat dan Dewan Negara berserta cadangan Rang Undang-undang Perlembagaan (Pindaan) (No. 3) 2022 berkaitan peruntukan larangan ahli Dewan Rakyat bertukar parti, katanya.

Berita berkaitan
Henti berbalah, UMNO perlu rapatkan barisan hadapi PRU-15: Hishammuddin
15 minit lalu· Politik
Kurangkan subsidi, tapi kerajaan bagi rakyat RM100 dan RM50 saja: Guan Eng
10 jam lalu· Isu semasa
Dr Mahathir mungkin bertanding semula di Langkawi jika tiada pengganti
June 30, 2022· Politik
DAP bidas Shafie tak berprinsip kerana mahu kerjasama dengan parti menang
June 30, 2022· Politik
Popular
Zahid dakwa tertekan, tak nafi guna dana YAB bayar kad kredit
June 30, 2022
Operasi cari 10 pemancing, 3 kru bot hilang diperluas: APMM
July 1, 2022
Mahkamah tangguh keputusan kes rasuah Azeez buat kali terakhir
July 1, 2022
Keputusan kes rasuah Rosmah diubah kepada 1 September
July 1, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Annuar perjelas punca harga barang naik
8 minit lalu · Isu semasa
Kekurangan doktor di HKL, HTA hanya sementara
17 minit lalu · Isu semasa
Permohonan Irwan, Arul Kanda batal saman 1MDB didengar 19 Okt
18 minit lalu · Isu semasa
Guan Eng menang kes saman terhadap dua akhbar bahasa Cina
22 minit lalu · Isu semasa
Tiada syarikat di Malaysia ada lesen import, jual air zam zam: KKM
28 minit lalu · Isu semasa
Video / Foto
[FOTO] Himpunan bantahan kenaikan harga
3 jam lalu
[VIDEO] Marah disaman tiada lesen, langgar kereta JPJ sehingga terbalik
June 30, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok