PM kena ‘troll’ dengan ‘Makcik Goreng Pisang’ isu minyak masak

July 19, 2022 · Isu semasa

Satu klip video TikTok yang tular di media sosial bertujuan ‘memancing’ Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkaitan minyak masak paket bersubsidi dikatakan menerbitkan petikan video untuk memutarbelitkan kenyataan Perdana Menteri (PM).

‘Makcik Goreng Pisang’ yang menyiarkan sebahagian petikan video kenyataan Ismail Sabri disebarkan menerusi akaun media TikTok milik seorang pemimpin politik yang telah dikenal pasti oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (MCMC).

Menteri Komunikasi dan Multimedia Tan Sri Annuar Musa berkata pihaknya telah meminta MCMC mengambil tindakan susulan mengikut saluran dan peraturan biasa.

“… saya percaya ahli Parlimen semuanya mengikuti dengan baik (jawapan PM semalam) dan ahli Parlimen semua tentunya gembira dengan penjelasan yang jelas diberikan oleh PM… ini (TikTok) dibuat oleh mereka yang bukan ahli Dewan Rakyat,” katanya pada sidang media di Bangunan Parlimen, hari ini.

Semalam di Dewan Rakyat, ketika menjawab soalan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim berhubung tindakan kerajaan dalam menangani ketirisan subsidi yang turut dinikmati warga asing dan golongan kaya, Ismail Sabri berkata minyak masak paket adalah untuk kegunaan domestik tetapi terdapat peniaga termasuk peniaga kecil yang turut menggunakannya.

Menurut Bernama, Annuar berkata sebahagian petikan video yang disebarkan individu tersebut adalah bertentangan dengan jawapan yang diberikan oleh Perdana Menteri semalam.

Katanya penyebaran petikan video itu adalah menyalahi peraturan dan undang-undang iaitu cuba menyebarkan berita dalam bentuk separa benar dan mengelirukan kerana diambil sedutan yang membawa makna yang berlainan daripada maksud sebenar.

“Kita faham, itu barangkali bagi tujuan politik untuk menanam kebencian dan untuk menghakis keyakinan rakyat seolah-olah Perdana Menteri tidak prihatin atau pun mengambil sikap anti (kepada) penjaja-penjaja kecil, sebaliknya penekanan Perdana Menteri adalah sebaliknya.

“…saya berharap amalan yang seperti ini tidak diteruskan kerana ia adalah secara sengaja memesongkan fakta dan perbuatan untuk kita menyebarluaskan berita yang tidak benar itu adalah satu kesalahan,” katanya menambah tindakan susulan perlu diambil kepada mana-mana pihak yang melakukan kesalahan.

Selain itu, Annuar berkata kerajaan akan memberi keutamaan mengambil tindakan yang tegas kepada kesalahan berskala besar bagi minyak masak bersubsidi seperti penyeludupan dan penyalahgunaan yang lain.

Beliau yang juga Pengerusi Pasukan Khas Jihad Menangani Inflasi berkata kerajaan akan memastikan penyalahgunaan minyak masak bersubsidi secara meluas oleh penyeludup dan syarikat-syarikat besar dapat dibendung dengan kerjasama penguat kuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM).

“Jawapan Perdana Menteri (semalam) jelas dengan menyatakan kerajaan perlu mengambil pendekatan yang memberikan perhatian kepada tindakan yang tidak menyusahkan kelompok peniaga-peniaga kecil,” katanya.

Berita berkaitan
PM New Zealand umum letak jawatan 
January 19, 2023· Dunia
Anwar tetap perlukan Zahid walaupun tidak disukai pemimpin DAP, PKR sendiri: Penganalisis
January 19, 2023· Politik
Beratus juta tender diluluskan secara rundingan terus dalam kempen Keluarga Malaysia?
January 17, 2023· Isu semasa
Zahid kekal Presiden, cikgu boleh tarik nafas lega
January 16, 2023· Politik
Popular
Dakwa PAS lambat bantah, PM kena kecam dalam media sosial
January 26, 2023
Menteri KPKT kata pakar Singapura hanya untuk kongsi pengetahuan
January 26, 2023
Lesap wang pencen RM233,480 selepas ditipu Macau Scam
January 26, 2023
Zahid mohon pasport dikembalikan, kata PM beri mandat dalam urusan pentadbiran
January 26, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Menteri KPKT kata pakar Singapura hanya untuk kongsi pengetahuan
12 jam lalu · Isu semasa
Kerajaan tak tegas dalam tangani Islamofobia, NGO gesa ambil tindakan diplomatik
16 jam lalu · Isu semasa
Kerajaan DAP P. Pinang harap kerajaan lulus projek banyak dalam Bajet 2023
17 jam lalu · Isu semasa
Lesap wang pencen RM233,480 selepas ditipu Macau Scam
17 jam lalu · Isu semasa
Dakwa PAS lambat bantah, PM kena kecam dalam media sosial
18 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] KJ pilih bersama UMNO, tolak pelawaan sertai Perikatan Nasional
14 jam lalu
[VIDEO] Tak sedar formula gagal, Rafizi tuduh Perikatan akan main isu harga barang
January 26, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok