PM kena ‘troll’ dengan ‘Makcik Goreng Pisang’ isu minyak masak

July 19, 2022 · Isu semasa

Satu klip video TikTok yang tular di media sosial bertujuan ‘memancing’ Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkaitan minyak masak paket bersubsidi dikatakan menerbitkan petikan video untuk memutarbelitkan kenyataan Perdana Menteri (PM).

‘Makcik Goreng Pisang’ yang menyiarkan sebahagian petikan video kenyataan Ismail Sabri disebarkan menerusi akaun media TikTok milik seorang pemimpin politik yang telah dikenal pasti oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (MCMC).

Menteri Komunikasi dan Multimedia Tan Sri Annuar Musa berkata pihaknya telah meminta MCMC mengambil tindakan susulan mengikut saluran dan peraturan biasa.

“… saya percaya ahli Parlimen semuanya mengikuti dengan baik (jawapan PM semalam) dan ahli Parlimen semua tentunya gembira dengan penjelasan yang jelas diberikan oleh PM… ini (TikTok) dibuat oleh mereka yang bukan ahli Dewan Rakyat,” katanya pada sidang media di Bangunan Parlimen, hari ini.

Semalam di Dewan Rakyat, ketika menjawab soalan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim berhubung tindakan kerajaan dalam menangani ketirisan subsidi yang turut dinikmati warga asing dan golongan kaya, Ismail Sabri berkata minyak masak paket adalah untuk kegunaan domestik tetapi terdapat peniaga termasuk peniaga kecil yang turut menggunakannya.

Menurut Bernama, Annuar berkata sebahagian petikan video yang disebarkan individu tersebut adalah bertentangan dengan jawapan yang diberikan oleh Perdana Menteri semalam.

Katanya penyebaran petikan video itu adalah menyalahi peraturan dan undang-undang iaitu cuba menyebarkan berita dalam bentuk separa benar dan mengelirukan kerana diambil sedutan yang membawa makna yang berlainan daripada maksud sebenar.

“Kita faham, itu barangkali bagi tujuan politik untuk menanam kebencian dan untuk menghakis keyakinan rakyat seolah-olah Perdana Menteri tidak prihatin atau pun mengambil sikap anti (kepada) penjaja-penjaja kecil, sebaliknya penekanan Perdana Menteri adalah sebaliknya.

“…saya berharap amalan yang seperti ini tidak diteruskan kerana ia adalah secara sengaja memesongkan fakta dan perbuatan untuk kita menyebarluaskan berita yang tidak benar itu adalah satu kesalahan,” katanya menambah tindakan susulan perlu diambil kepada mana-mana pihak yang melakukan kesalahan.

Selain itu, Annuar berkata kerajaan akan memberi keutamaan mengambil tindakan yang tegas kepada kesalahan berskala besar bagi minyak masak bersubsidi seperti penyeludupan dan penyalahgunaan yang lain.

Beliau yang juga Pengerusi Pasukan Khas Jihad Menangani Inflasi berkata kerajaan akan memastikan penyalahgunaan minyak masak bersubsidi secara meluas oleh penyeludup dan syarikat-syarikat besar dapat dibendung dengan kerjasama penguat kuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM).

“Jawapan Perdana Menteri (semalam) jelas dengan menyatakan kerajaan perlu mengambil pendekatan yang memberikan perhatian kepada tindakan yang tidak menyusahkan kelompok peniaga-peniaga kecil,” katanya.

Berita berkaitan
Ismail Sabri buat kerja sebab itu pembangkang marah: Shahidan
16 jam lalu· Politik
Hamzah sahkan PN sudah mohon tarikh baharu jumpa Ismail Sabri
17 jam lalu· Politik
PM akan dengar cakap kita PRU-15 diadakan tahun ini juga, kata Zahid
August 14, 2022· Politik
Bubar Parlimen jika kajian sikap pengundi menyebelahi BN: Ismail Sabri
August 14, 2022· Politik
Popular
Peguam sendiri tarik diri, Najib kata malang tak dapat beri hujah pembelaan
August 18, 2022
Setiausaha Agung UMNO pula ambil giliran ‘serang’ badan kehakiman
August 18, 2022
Skandal LCS: Rafizi dakwa syarikat ditubuh di Malta bawa lari RM192 juta
August 18, 2022
Rayuan Najib: Hisyam Teh buat pusingan ‘U’ tak failkan apapun hujahan
August 18, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Rayuan Najib: Hisyam Teh buat pusingan ‘U’ tak failkan apapun hujahan
9 jam lalu · Isu semasa
SPRM masih teruskan siasatan skandal kapal LCS tak siap: Azam
9 jam lalu · Isu semasa
Setiausaha Agung UMNO pula ambil giliran ‘serang’ badan kehakiman
10 jam lalu · Isu semasa
Nilai ringgit jatuh ke paras terendah sejak Januari 2017
11 jam lalu · Isu semasa
Bicara 1MDB libatkan Najib ditangguh, beri laluan rayuan kes SRC berlangsung
11 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Polisi baharu cegah kematian tahanan polis
August 15, 2022
[VIDEO] Himpunan kapal LCS mahu siasatan bukan penjelasan
August 15, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok