PM arah 147 undang-undang lapuk dikaji semula, dipinda atau dimansuh

June 17, 2022 · Isu semasa

Perdana Menteri mengarahkan Bahagian Hal Ehwal Undang-Undang, Jabatan Perdana Menteri (JPM) untuk mengkaji dan meneliti undang-undang sedia ada, termasuk 147 undang-undang yang sudah lapuk, sama ada dipinda atau dimansuhkan.

Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, ia adalah usaha kerajaan dalam melaksanakan transformasi undang-undang secara signifikan, kerana keadaan berubah dan undang-undang juga perlu bergerak mengikut keadaan semasa, lapor Bernama.

Berucap pada perasmian Perayaan Jubli Emas 50 Tahun Fakulti Undang-Undang Universiti Malaya hari ini, beliau memberi contoh undang-undang berkaitan teknologi digital yang semakin pesat membangun sekarang ini.

“Dalam konteks ini, undang-undang yang sedia ada tidak relevan dengan ledakan teknologi digital bahkan agak terkebelakang dengan perubahan semasa.

“Akta sedia ada iaitu Akta Rumah Perjudian Terbuka 1953 misalnya hanya melibatkan penguatkuasaan terhadap kegiatan judi di premis dan bukannya secara dalam talian,” katanya.

Perdana Menteri berkata kerajaan melaksanakan beberapa langkah proaktif dalam memperkasakan undang-undang di negara ini, antaranya cadangan pemansuhan hukuman mati mandatori.

“Ramai yang keliru tentang pemansuhan hukuman mati mandatori yang diumumkan baru-baru ini, seolah-olah hukuman mati telah dihapuskan.

“Kerajaan tidak menghapuskan hukuman mati, tetapi bergantung kepada kuasa dan budi bicara hakim untuk menentukan sama ada pesalah tersebut dijatuhkan hukuman mati ataupun hukuman pilihan yang lain,” katanya.

Menurutnya, objektif itu perlu menjadi asas dan dasar kepada kerajaan serta pembuat dasar dalam hal berkaitan penghukuman suatu jenayah untuk mencari hukuman yang terbaik, setimpal dan berkesan.

Ismail Sabri berkata tindakan melompat parti terutamanya pasca Pilihan Raya Umum ke-14 telah merencatkan proses demokrasi berperlembagaan di Malaysia.

Justeru, penyediaan Rang Undang-Undang Antilompat Parti oleh Jawatankuasa Pilihan Khas kini di peringkat akhir dan bakal dibentangkan di Parlimen Julai ini, katanya.

Selain itu, Rang Undang-Undang Dana Sumbangan Politik pula bagi meningkatkan ketelusan sumbangan politik dengan mengurangkan risiko rasuah serta apa-apa penyalahgunaan kuasa yang berkaitan dengannya.

Sementara itu, beliau berkata dalam sistem Demokrasi Berparlimen dan Raja Berperlembagaan, tiga institusi penting menjadi tiang seri iaitu badan legislatif, eksekutif dan kehakiman mempunyai peranan masing-masing.

Katanya, setiap dasar yang digubal kerajaan berpaksikan roh dan semangat kebersamaan dengan mengambil kira kepentingan setiap agama, kaum dan seluruh Keluarga Malaysia.

Ismail Sabri berkata undang-undang yang diluluskan oleh Dewan Rakyat dibahas dengan roh dan semangat yang sama oleh Ahli-ahli Dewan Rakyat, justeru badan Kehakiman juga perlu mengambil roh dan semangat sama ketika membuat intepretasi kepada undang-undang.

Berita berkaitan
Sedarlah diri Anwar tiada sokongan majoriti nak jadi PM: Annuar
July 3, 2022· Politik
Tajuddin sokong Ismail Sabri jadi PM, beri amaran jangan main-main
July 3, 2022· Politik
Isu Zuraida, Muhyiddin sudah berjumpa PM dan berbincang
July 2, 2022· Politik
Mat Hasan nafi dakwaan Tajuddin, umpan jawatan PM supaya PRU awal
July 2, 2022· Politik
Popular
Ia berlaku seperti jangkaan, kata pendakwaan bantah permohonan Najib
July 6, 2022
Youtuber tarik tudung dua wanita Islam didakwa di mahkamah
July 6, 2022
Rumah saya lebih besar: Zahid beritahu mahkamah isu dua banglo
July 6, 2022
21 Julai keputusan Najib boleh atau tidak dapat khidmat QC Britain
July 6, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Kedah tanggung enam bulan sewa rumah mangsa banjir Baling: MB
7 minit lalu · Isu semasa
Zahid mengaku anak diminta pantau pelaksanaan pelaburan dalam hotel
18 minit lalu · Isu semasa
‘Kelakar’ jika tanya penderma duit haram atau tidak, kata Zahid
54 minit lalu · Isu semasa
Maybank naikkan kadar pinjaman asas 25 mata mulai Jumaat
1 jam lalu · Isu semasa
Nilai ringgit jatuh lagi, Bursa Malaysia pula menjunam
1 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Mahathir wakaf tapak perkuburan Islam di Kepala Batas
3 jam lalu
[VIDEO] Asia Times sangkal penafian Mat Hasan, kongsi rakaman audio
22 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok