PM ajak rakyat cipta sinar baharu 2022

January 1, 2022 · Isu semasa

Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob malam ini mengajak rakyat Malaysia mencipta sinar baharu bagi membina negara bangsa yang lebih baik pada 2022, setelah berhadapan pelbagai cabaran dan bergelut dengan pandemik Covid-19 di samping menghadapi bencana banjir, mengajak

Meminta rakyat Malaysia bersama-sama beliau dan kerajaan, Perdana Menteri berkata semua pihak harus membuat resolusi untuk meraikan persamaan dan mengetepikan perbezaan yang wujud bagi meneruskan agenda kemajuan negara.

“Dengan ketibaan tahun 2022 ini, maka bermulalah lembaran baharu dalam kehidupan kita. Saya berdoa semoga tahun 2022 memberikan sinar baharu kepada Keluarga Malaysia,” katanya dalam perutusan tahun baharu yang disiarkan stesen-stesen televisyen, malam ini.

Mengimbau situasi Covid-19 pada 2021, Ismail Sabri berkata wabak berkenaan menular sehingga mencapai rekod 24,599 kes harian dan mengakibatkan 393 kematian pada 26 Ogos.

Namun, beliau berkata pelbagai langkah proaktif dilaksanakan kerajaan bersama rakyat telah membuahkan hasil apabila jumlah jangkitan mencatatkan penurunan sehingga sekitar 3,000 kes harian ketika ini, lapor Bernama.

Bagaimanapun, katanya melihat kepada peningkatan kes semasa di negara seperti Amerika Syarikat, Perancis dan United Kingdom, selain kemunculan varian baharu seperti Omicron, kerajaan mengambil beberapa langkah tertentu untuk bersiap siaga bagi menghadapi sebarang penularan di negara ini.

Tambahnya pada penghujung tahun pula, Keluarga Malaysia diuji dengan bencana banjir yang agak luar biasa dengan kehilangan 48 nyawa.

“Di sebalik tragedi dan kesedihan, musibah banjir ini telah menyerlahkan semangat Keluarga Malaysia iaitu kebersamaan dalam kalangan rakyat tanpa mengira latar belakang kaum, agama dan pangkat.

“Saya mengucapkan terima kasih kepada agensi-agensi keselamatan, kakitangan Kerajaan, pertubuhan bukan kerajaan (NGO), sukarelawan serta individu-individu yang bertungkus lumus membantu dan menyelaraskan misi bantuan semasa banjir serta melakukan kerja-kerja pemulihan pasca banjir.

“Begitu juga bantuan dan sumbangan daripada sektor korporat termasuk GLC dan GLIC. Anda semua adalah wira-wira yang tidak didendang. Syabas dan tahniah saya ucapkan,” katanya.

Sementara itu, Perdana Menteri berkata dari aspek sosial dan kesejahteraan rakyat, kerajaan fokus untuk memenuhi keperluan perumahan generasi muda Keluarga Malaysia.

Beliau berkata aspek itu turut melibatkan teknologi Kecerdasan Buatan dengan konsep ‘Smart Safe City’ akan diperkenalkan secara berperingkat bermula di bandar-bandar utama seluruh negara.

“Inilah antara terjemahan hala tuju ekonomi yang bakal digerakkan pada tahun 2022,” katanya.

Ismail Sabri berkata isu kemiskinan dan jurang pendapatan juga merupakan agenda menjadi keutamaannya dengan beliau sendiri akan mengetuai inisiatif pembasmian kemiskinan oleh kerajaan melalui penubuhan Unit Kemiskinan yang diwujudkan di peringkat pusat, negeri dan daerah.

Beliau berkata kerajaan juga akan terus memberikan fokus kepada kemajuan dan pembangunan luar bandar di serata Semenanjung, Sabah dan Sarawak.

Berita berkaitan
Jika harga barang tak turun, PM tak tolak pertimbang kenaikan bantuan tunai
July 3, 2022· Isu semasa
Isu harga barang, PM bidas pembangkang fitnah kata kerajaan tak peduli
July 3, 2022· Isu semasa
Pasir Salak jadi tuan rumah jelajah Keluarga Malaysia, Tajuddin jemput PM
June 28, 2022· Isu semasa
PM nafi kerajaan buat pusingan U tidak apung harga ayam
June 25, 2022· Isu semasa
Popular
Zahid mengaku anak diminta pantau pelaksanaan pelaburan dalam hotel
July 6, 2022
Zahid dakwa Lee Kim Yew perlukan wang, jual dua rumah harga diskaun
July 7, 2022
‘Kelakar’ jika tanya penderma duit haram atau tidak, kata Zahid
July 6, 2022
Rumah saya lebih besar: Zahid beritahu mahkamah isu dua banglo
July 6, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Polis KL rampas dadah lebih RM1 juta, tahan empat lelaki
7 minit lalu · Isu semasa
Waspada Covid ketika ziarah ahli keluarga sambut Aidiladha: Khairy
22 minit lalu · Isu semasa
Wang 1MDB: MB Perak, pemimpin UMNO gagal cabar notis SPRM
30 minit lalu · Isu semasa
Suami isteri maut dipercayai dibunuh ahli keluarga
52 minit lalu · Isu semasa
Keterangan bercanggah, pembelaan cuba dakwa saksi kes Syed Saddiq
2 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Mahathir wakaf tapak perkuburan Islam di Kepala Batas
22 jam lalu
[VIDEO] Asia Times sangkal penafian Mat Hasan, kongsi rakaman audio
July 5, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok