Plaza tol Gombak sesak teruk, takkan semua urusan kerja?

Meskipun larangan rentas negeri sudah dikuatkuasakan sempena Aidilfitri kali ini, namun tular sejak malam tadi Lebuhraya Karak, menghala Kuala Lumpur di Plaza Tol Gombak berdepan kesesakan teruk.

Difahamkan kesesakan berlaku di lebuh raya itu pada malam tadi sejak dari jam 8.49 malam semalam sampai jam 1:30 pagi hari ini.

Sementara itu, semua lebuh raya lain iaitu Lebuhraya Akleh, Plus menuju Arah Utara, Plus Arah Selatan, Jambatan Pulau Pinang 1 & 2, Tuas, Elite, NKVE, semuanya sunyi tanpa kenderaan.

Jadi timbul persoalan mana mungkin seramai itu mempunyai urusan kerja dan perniagaan sehingga terpaksa balik lewat malam walaupun Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sudah dilaksanakan pada 10 Mei lalu.

“Takkan semua dari arah pantai timur ni PJJ? Dah lepas balik beraya, balik ke Klang balik? Duk (duduk) main keluar masuk kawasan wabak?

“PKP apa benda macam ni tatkala orang lain berkurung duduk dalam rumah, tak balik kampung walau seberang daerah,” demikian menurut perkongsian warganet berhubung penularan gambar berkenaan.

Sementara perkongsian gambar itu turut menarik perhatian seorang doktor yang bimbang akan berlakunya peningkatan kes Covid-19.

“Mereka ni yakin ke mereka tak bawak balik Covid ke kampung?

“Jangan salahkan kerajaan atau selebriti kalau kita sendiri pun tak reti jaga diri.

“Kerajaan dah bagi PKP, supaya kita semua duduk diam-diam kat rumah tapi kita tetap juga degil nak beraya di kampung. Kalau kes mencanak naik dua minggu lagi, puas hati? sedih!,” luahnya.

Terdahulu, sebelum Aidilfitri Lebuh raya Karak turut sesak teruk kerana ramai orang mengambil kesempatan untuk pulang beraya meskipun larangan telah dikuatkuasakan.

Kerajaan pada 10 Mei lalu mengumumkan PKP 3.0 diperluas ke seluruh negara dan berkuatkuasa 12 Mei hingga hingga 7 Jun 2021. Namun, semua sektor ekonomi masih dibenarkan beroperasi dalam tempoh PKP.

BERITA BERKAIT
POPULAR