PKP3D: Petani, penternak, nelayan dibenar bekerja

Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani membuka semula bilik gerakan Pusat Pengurusan Krisis bagi memantau bekalan makanan susulan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 Diperketat (PKP3D).

Pada masa sama Menterinya, Datuk Seri Ronald Kiandee berkata kementeriannya sudah mendapatkan kebenaran Majlis Keselamatan Negara (MKN) bagi menbolehkan petani, penternak dan nelayan terus bekerja seperti biasa sepanjang PKP3D bagi memastikan bekalan makanan tidak terputus.

Katanya, kementerian itu akan terus memastikan kelancaran rantaian bekalan dan sekuriti makanan negara sepanjang pelaksanaan PKP3D.

“Sektor pertanian dan industri makanan akan terus diletakkan sebagai satu perkhidmatan perlu dan dibenarkan beroperasi sepanjang masa dengan prosedur operasi standard (SOP) tertentu,” katanya dalam kenyataan semalam.

Ahli Parlimen Bluran itu berkata, kerajaan akan memastikan bekalan makanan utama seperti beras, daging, ikan, sayur-sayuran dan buah-buahan terus berada pada tahap yang stabil dan mencukupi.

Pada masa sama beliau mengingatkan pekerja sektor pertanian serta pengusaha industri agromakanan supaya sentiasa mematuhi SOP dan menjaga keselamatan diri.

“Kerajaan akan terus memastikan kebajikan barisan hadapan sektor agromakanan ini dipelihara dan diberi keutamaan.

“Sistem pemantauan data dan isu bekalan harian (SITREP) seluruh negara yang dilaksanakan kementerian sejak PKP 1.0 akan terus menjana status semasa dan laporan ke atas lapan komoditi utama,” katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR