PKP lanjutan: KWSP batal janji temu online

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) kekal menutup pejabat dan kaunter perkhidmatan di seluruh negara sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 dilanjutkan sehingga 28 Jun bagi membendung penularan pandemik Covid-19.

Dalam satu kenyataan hari ini, KWSP berkata semua sesi janji temu yang dibuat melalui saluran Janji Temu Online (JTO) dalam tempoh itu akan dibatalkan.

“Ahli KWSP perlu membuat janji temu semula pada tarikh selepas tempoh sekatan pergerakan penuh berakhir jika ada keperluan untuk hadir di cawangan KWSP.

“Janji temu bagi pengeluaran umur 50, 55, 60, dan hilang upaya akan diberikan keutamaan apabila pejabat dan kaunter perkhidmatan KWSP mula beroperasi semula,” katanya.

Bagi ahli KWSP yang telah memohon pengeluaran dan sedang menunggu pembayaran melalui Arahan Bayaran dan cek jurubank, cawangan KWSP yang berkenaan akan menghubungi ahli untuk urusan pengambilan Arahan Bayaran atau melengkapkan transaksi pengeluaran tersebut di cawangan yang telah dipilih oleh mereka.

Perkhidmatan lain seperti permohonan pengeluaran perumahan, umur 50, 55 dan 60, hanya boleh dilakukan secara dalam talian melalui i-Akaun.

Bagaimananapun, KWSP berkata proses pengesahan cap ibu jari bagi melengkapkan transaksi dalam talian ini hanya boleh dilaksanakan apabila cawangan dibuka semula kelak.

Ahli-ahli juga boleh menghubungi Pusat Pengurusan Perhubungan KWSP di talian 03-8922 6000 atau merujuk ke laman web di www.kwsp.gov.my bagi penjelasan lanjut dan menghubungi talian khas i-Sinar di 03 – 8922 4848.

BERITA BERKAIT
POPULAR