PKP 3.0 dua minggu lagi satu tempoh kritikal: KP Kesihatan

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah menegaskan, tempoh dua minggu lagi pelaksanaan Sekatan Pergerakan Penuh (SPP) atau ‘total lockdown’ akan datang merupakan tempoh yang kritikal untuk negara.

“Tempoh dua minggu ‘lockdown’ akan datang kritikal,” katanya menerusi akaun Twitter beliau malam tadi.

Beliau berkata dalam tempoh berkenaan, kerjasama semua pihak amat diperlukan untuk membantu melandaikan lekuk Covid-19, yang masih mencatatkan bilangan kes harian yang tinggi.

Namun, pada masa sama beliau turut kesal dengan tindakan sesetengah pihak yang masih melakukan pergerakan yang tidak perlu, termasuk perhimpunan seperti parti keramaian dan majlis.

“Ini adalah sesuatu yang tidak bertanggungjawab,” katanya.

Beliau sekali lagi mengingatkan orang ramai supaya duduk di rumah dan keluar hanya jika perlu bagi mengelak dijangkiti virus Covid-19.

“Sila duduk di rumah, kerana jika anda dan keluarga dijangkiti Covid-19, kita tidak ada katil ICU yang mencukupi,” katanya.

Pada Sabtu, negara merekodkan 5,793 kes baharu harian Covid 19 berbanding 6,849 kes pada Jumaat, manakala jumlah kes sembuh dalam tempoh 24 jam juga sekali lagi mencatatkan angka tertinggi sejak pandemik itu melanda Malaysia, dengan 8,334 kes berbanding 7,749 pada Jumaat.

Kerajaan pada 28 Mei lepas memutuskan untuk melaksanakan ‘total lockdown’ sektor sosial dan ekonomi fasa pertama di seluruh negara bagi tempoh 14 hari bermula 1 hingga 14 Jun.

Bagaimanapun, sidang Khas Majlis Keselamatan Negara (MKN) yang dipengerusikan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin pada Jumaat menerima cadangan dan pembentangan dari Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan bersetuju melanjutkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 selama dua minggu lagi.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata PKP 3.0 yang dijadualkan tamat Isnin ini disambung hingga 28 Jun berikutan jumlah kes harian Covid-19 yang masih tinggi.

BERITA BERKAIT
POPULAR