PKP 3.0 di 5 negeri esok?

Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 dijangka dilaksanakan di beberapa negeri mulai esok, lapor The Star yang memetik sumber tidak rasmi.

Negeri-negeri yang bakal tertakluk kepada perintah berkenaan ialah Selangor, Kuala Lumpur, Pulau Pinang, Johor dan Sarawak.

“PKP yang baharu itu hampir menyamai PKP 2.0 yang dilaksanakan pada Januari lalu di beberapa negeri yang menyaksikan penutupan sekolah serta larangan mengadakan aktiviti sosial dan keagamaan, melainkan kegiatan ekonomi,” lapor akhbar itu yang memetik sumber.

Difahamkan, di bawah pelaksaan PKP 3.0, orang ramai tidak lagi dibenarkan menikmati makanan di retoran dan kemungkinan penutupan bazar Ramadan.

Sumber juga memberitahu, kerajaan meneliti pelaksaan PKP 3.0 memandangkan ia bakal mempengaruhi Aidilfitri dan juga operasi bazar Ramadan yang dibenarkan sebelum ini.

Pengumuman mengenai PKP 3.0 dijangka dilakukan hari ini, kata sumber itu.

“PKP di lima daerah di Kedah semalam adalah sebahagian daripada cadangan yang dikemukakan kepada Majlis Keselamatan Negara pada Jumaat. Tetapi kami memutuskan untuk melaksanakannya di Kedah lebih awal kerana keadaannya membimbangkan,” katanya.

Pada Sabtu, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, PKP yang sedang berkuat kuasa ketika ini akan dinilai semula khususnya di negeri-negeri yang sedang mengalami peningkatan kes positif Covid-19 secara mendadak.

Katanya, penilaian semula ini penting untuk memastikan prosedur operasi standard (SOP) dan tindakan yang diambil berkesan dalam membendung penularan wabak berkenaan yang sedang meningkat di dalam dan luar negara.

Semalam, Kementerian Kesihatan Malaysia mencadangkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan di beberapa buah negeri bagi mengekang penyebaran pandemik tersebut.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba berkata, pihaknya telah mengemukakan cadangan pelaksanaan PKP di Selangor, Kuala Lumpur, Pulau Pinang, Johor, Kedah dan Sarawak.

BERITA BERKAIT
POPULAR