Pindaan Akta Parlimen dikaji larang Kluster Mahkamah hadir sidang

October 1, 2021 · Isu semasa

Mesyuarat Khas Transformasi Parlimen bersetuju Akta Majlis Parlimen (Keistimewaan dan Kuasa) 1952 dipinda, bagi melarang Ahli Parlimen (MP) atau Senator yang berdepan pendakwaan di mahkamah, daripada mengambil bahagian dalam persidangan sehingga kes selesai.

Yang Dipertua Dewan Negara, Tan Sri Dr Rais Yatim berkata perkara itu antara yang dicapai pada mesyuarat khas Transformasi Parlimen bersama Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang), Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar, semalam.

“Selain itu kedua-dua Dewan juga sedang meneliti untuk menggubal satu kod etika khas bagi Ahli Parlimen,” katanya dalam kenyataan semalam. Beliau mempengerusikan mesyuarat itu mewakili Dewan Rakyat dan Dewan Negara.

Mesyuarat turut dihadiri Timbalan Yang Dipertua Dewan Negara, Datuk Seri Mohamad Ali Mohamad dan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang), Datuk Mas Ermieyati Samsudin; Ketua Pentadbir Parlimen, Nor Yahati Awang serta kedua-dua Setiausaha Dewan Negara dan Dewan Rakyat.

“Susulan mesyuarat itu, satu draf rang undang-undang dan Memorandum Jemaah Menteri mengenai transformasi Parlimen telah diserahkan kepada Menteri untuk dibentang dan diluluskan kerajaan,” katanya.

Beliau berkata perkembangan penting yang turut dicapai ialah apabila Menteri turut menyokong penuh langkah meminda dan memperkasa Akta Majlis Parlimen (Keistimewaan dan Kuasa) 1952 serta mengembalikan semula Akta Perkhidmatan Parlimen 1963 agar konsep pengasingan kuasa antara legislatif dan eksekutif dapat dijelmakan sebagaimana termaktub dalam Perkara 44 Perlembagaan Persekutuan.

Katanya, langkah itu akan menyaksikan Parlimen tidak lagi tertakluk di bawah kuasa eksekutif serta membolehkan beberapa Jawatankuasa Pilihan Khas baharu yang mempunyai kuasa perundangan diwujudkan dalam masa terdekat.

Rais berkata segala transformasi yang sedang rancak diusahakan ini adalah selari dengan Memorandum Persefahaman Transformasi dan Kestabilan Politik yang ditandatangani Kerajaan Persekutuan dan Pakatan Harapan pada 13 September lalu, yang antara lain memberi fokus kepada transformasi Parlimen itu sendiri.

Satu interaksi dan taklimat khas mengenai perincian transformasi Parlimen ini akan dibuat kepada semua Ahli Dewan Rakyat dan senator dalam masa terdekat bagi memastikan usaha ini dapat dilunaskan sebaik mungkin, katanya.

Malaysia Memilih
Semak keputusan PRU15
Berita berkaitan
Dua jawatan TPM, satu kepada BN dan GPS: Anwar
November 24, 2022· Politik
Presiden MCA terkilan pertemuan diatur dengan pemimpin PH dibuat Zahid
November 21, 2022· Politik
Doakan PM dari Perikatan Nasional angkat sumpah hari ini: Sanusi
November 21, 2022· Politik
Siri mesyuarat UMNO hari ini, langkah pecat Zahid sudah berjalan
November 20, 2022· Politik
Popular
Wartawan dinyahkan dari kumpulan WhatsApp PMO?
November 25, 2022
Lelaki muat naik video berunsur perkauman dibebaskan
November 26, 2022
Pembukaan sempadan: Kesesakan lalu lintas dijangka di Johor Bahru esok
March 31, 2022
Atasi segera isu pemerdagangan manusia
August 27, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Lelaki muat naik video berunsur perkauman dibebaskan
12 jam lalu · Isu semasa
3,024 kes baharu, lapan kematian
24 jam lalu · Isu semasa
Wartawan dinyahkan dari kumpulan WhatsApp PMO?
November 25, 2022 · Isu semasa
Sentiasa buat baik dan buatlah yang terbaik, pesan Radzi
November 25, 2022 · Isu semasa
2,877 kes baharu, lapan kematian
November 25, 2022 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Muhyiddin zahir terima kasih, Perikatan tidak akan sertai kerajaan Anwar
November 25, 2022
[VIDEO] Setpol Ismail Sabri dikaitkan rancang jatuhkan Najib
November 25, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok