PH terbit bajet bayangan 2023

October 5, 2022 · Isu semasa

Pakatan Harapan (PH) mengeluarkan Bajet ‘bayangan’ 2023 hari ini dengan menjanjikan keutamaan kepada keperluan rakyat dan cadangan bagaimana membantu perusahaan kecil dan sederhana (PKS), pelancongan, sukan, pertanian dan ekonomi gig, untuk pulih dari segi ekonomi dan kewangan tahun depan.

PH menggesa dokumen Pelan Tindakan Dasar Keselamatan Makanan Negara 2021-2025 diterbitkan untuk manfaat orang ramai kerana butiran mengenainya masih terhad sejak diumumkan tahun lepas, manakala harga makanan dan kos barangan harian terus meningkat.

Bagi membantu petani tempatan susulan peningkatan kos makanan, PH mencadangkan menambah peruntukan bagi sektor perladangan kepada RM3.5 bilion daripada RM2.5 bilion sekarang.

Ini akan membantu petani dengan kenaikan kos makanan haiwan (meningkat 200 peratus), baja (meningkat 150 peratus) dan racun perosak (meningkat 100 peratus), menurut bajet bayangan itu.

“Selain itu, memberi sokongan kepada pesawah dari segi meningkatkan subsidi kepada RM500 satu tan metrik daripada RM360 setan metrik dan memberi bantuan bulanan sebanyak RM200 setiap pesawah untuk tempoh enam bulan sementara mereka menunggu penuaian,” menurut Malaymail.

“Tambahan pula, terdapat pelbagai sumber bahawa sesetengah sektor makanan didakwa bercirikan kartel, contohnya untuk import daging lembu. Dakwaan serius ini harus disiasat dengan segera dan ditangani sebagai keutamaan, melalui undang-undang persaingan sedia ada oleh Suruhanjaya Persaingan Malaysia (MyCC).”

PKS

Bajet bayangan PH mencadangkan geran padanan RM1 bilion untuk penyelesaian produktiviti khusus untuk PKS bagi meningkatkan produktiviti buruh dan kecekapan penggunaan modal serta menubuhkan pusat pendigitalan Sehenti untuk membantu mereka memohon insentif pendigitalan.

Untuk terus menyokong pemulihan PKS dalam era pasca Covid, terhad kepada dua tahun sahaja, PH mencadangkan mengurangkan ambang cukai terendah untuk PKS kepada 15 peratus daripada 17 peratus dan pendapatan bercukai yang tertakluk kepada kadar ini perlu dinaikkan kepada RM1 juta bukannya RM600,000.

“Atasi kekurangan buruh dengan memperkemas proses pengambilan pekerja asing, menggantikan kuota pengambilan buruh pra-pandemi dengan sistem penetapan harga berperingkat. Yuran pengambilan pekerja akan meningkat bergantung kepada nisbah tanggungan pekerja asing bagi bakal majikan,” kata mereka.

Pelancongan

PH mencadangkan 2023/2024 diisytiharkan sebagai Tahun Pelancongan Malaysia bagi mempromosikan sektor pelancongan yang terjejas teruk.

Ini adalah tambahan kepada pelaksanaan pas Digital Nomad untuk merangsang ekonomi tempatan bagi warga asing yang ingin tinggal di sini dan bekerja kerana kos sara hidup yang rendah dan cuaca tropika.

“Rebat cukai untuk perjalanan domestik oleh rakyat Malaysia perlu dinaikkan kepada RM5,000 berbanding had RM1,000 sekarang. Malaysia harus mengembalikan kriteria program MM2H (My Malaysia Second Home) kepada kriteria asal.

“Negara jiran kita telah mengejar dan kita perlu memulihkan daya saing kita, sekali gus menarik lebih ramai pemohon untuk menetap dan berbelanja di Malaysia.

“Di samping menjana impak ekonomi limpahan, ia juga akan memacu permintaan untuk MYR (ringgit Malaysia), melengkapkan usaha untuk meningkatkan kadar pertukaran asing kami.”

Minyak sawit

Industri minyak sawit, yang telah dilanda kekurangan pekerja yang teruk, telah menyaksikan kenaikan harga akibat perang Russia-Ukraine dan larangan eksport minyak sawit Indonesia.

Dengan harga MSM kembali normal di tengah-tengah penyambungan semula eksport Indonesia dan pemulihan dalam pengeluaran biji minyak, tekanan kos berlarutan, terutamanya bagi pekebun kecil.

PH mencadangkan geran RM500 juta untuk pengeluaran kepada pekebun kecil kelapa sawit untuk mencapai peningkatan produktiviti yang sangat diperlukan seperti meningkatkan produktiviti untuk membolehkan pendapatan lebih tinggi bagi pemegang saham kelapa sawit.

Ia turut mencadangkan, antara lain, untuk menyalurkan sebahagian daripada levi untung untung (WPL) daripada industri minyak sawit kepada dana pusingan permulaan hijau bernilai RM500 juta untuk industri dan khususnya pekebun kecil, untuk membiayai pensijilan mereka, inisiatif hijau kelestarian.

Bagi Sabah dan Sarawak, PH berkata akan mengembalikan levi keuntungan durian runtuh kepada kadar asal 1.5 peratus daripada kadar semasa 3 peratus.

Pertahanan

PH meminta semua perolehan pertahanan masa depan didedahkan kepada umum kerana kementerian sentiasa menggunakan sifat sulit pembelian untuk mengelak penelitian. Di samping itu, akta perolehan kerajaan diperlukan dan audit wajib oleh Ketua Audit Negara harus menjadi prasyarat.

Ia juga mencadangkan penggubalan Dasar Industri Pertahanan Negara (NDIP) yang akan menjadi garis panduan untuk membangunkan sains, teknologi dan industri pertahanan.

Pekerja gig

Menurut PH, sifat kekaburan algoritma harga mereka sangat mengurangkan kapasiti pekerja untuk merundingkan kadar yang adil sekali gus menyebabkan mereka terbuka kepada eksploitasi.

Oleh itu, pembaharuan diperlukan dalam industri yang semakin berkembang ini dan PH berkata langkah pertama ialah penubuhan badan kawal selia untuk menyelesaikan isu yang melibatkan penunggang gig dan pemandu, serta menjadi penghubung antara pihak berkepentingan dalam industri.

PH mencadangkan “Kontrak Perjanjian” antara pekerja dalam ekonomi gig dan penyedia platform, yang meliputi peruntukan untuk melindungi mereka daripada eksploitasi sambil melanjutkan Skim Keselamatan Sosial Bekerja Sendiri (SKSPS) semasa di bawah Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) untuk tahun ini 2023, dan pemerkasaan skim I-Saraan KWSP.

Pendidikan

PH berkata bajet itu perlu memastikan untuk menggandakan peruntukan Program Makanan Tambahan (Rancangan Makanan Tambahan) kepada RM5 di Semenanjung Malaysia dan RM6 di Sabah, Sarawak dan Labuan. Ini adalah penting untuk lebih 500,000 penerima memandangkan kesan pemakanan yang mencukupi terhadap hasil pendidikan, dan seterusnya, hasil pendidikan terhadap peluang pekerjaan dan pembangunan.

Selain itu, PH berkata RM600 juta perlu digunakan untuk biasiswa pendidikan bagi masyarakat kurang bernasib baik dan RM1.5 bilion geran khas untuk sekolah untuk menghadapi kesan penutupan yang berpanjangan.

“Akibat penutupan yang berpanjangan di Malaysia masih dirasai oleh sekolah kerana mereka menghadapi cabaran dari segi peralatan dan tenaga kerja. Kami mencadangkan agar kerajaan membantu sekolah dengan menyediakan geran kapita khas bernilai RM200 per kapita untuk semua sekolah, tanpa mengira aliran.

“Selain geran per kapita, tumpuan tambahan akan diberikan kepada kapasiti sekolah untuk memenuhi keperluan operasi dan modal mereka pada 2023, memastikan keadilan kepada ‘sekolah kurang murid’, sekolah di kawasan terpencil, dan sebagainya.

“Bagi memastikan akses pendidikan berkualiti kepada semua rakyat Malaysia, geran ini akan disalurkan kepada semua sekolah termasuk Sekolah Kebangsaan, Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC), Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil (SJKT), Sekolah Berasrama Penuh, Maktab Rendah Sains MARA, Sekolah Agama Bantuan Kerajaan, Sekolah Mubaligh, Sekolah Tahfiz, Sekolah Agama Rakyat & Sekolah Agama Persendirian, Sekolah Pondok yang berdaftar, Sekolah Menengah Jenis Kebangsaan, dan Sekolah Menengah Persendirian Cina (SMPC),” antara cadangan PH.

Bajet 2023 akan dibentangkan Jumaat ini.

Malaysia Memilih
Semak keputusan PRU15
Berita berkaitan
Azeez Rahim dibebaskan terus selepas dua minggu kerajaan ‘hoi ya hoi’ memerintah
20 jam lalu· Isu semasa
Kerajaan kuat saman, pengguna media sosial bidas PM-10 cepat koyak
December 8, 2022· Politik
Mana suara DAP, kini sokong cara UMNO kempen beri habuan? soal Tuan Ibrahim
December 8, 2022· Politik
Perkahwinan politik PH-BN, UMNO mendapat laba besar dan DAP perlu akur
December 8, 2022· Politik
Popular
Bos Mydin jawab idea import telur dicadang Mat Sabu tak masuk akal
December 8, 2022
Bukan RM600 bilion, SPRM sahkan terima butiran daripada MoF untuk siasatan
December 9, 2022
Satu lagi nama kementerian ditukar kerajaan baharu
December 9, 2022
Persatuan bimbang harga simen naik, apa kerajaan PH-UMNO buat?
December 9, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Satu lagi nama kementerian ditukar kerajaan baharu
10 jam lalu · Isu semasa
Persatuan bimbang harga simen naik, apa kerajaan PH-UMNO buat?
15 jam lalu · Isu semasa
Mahkamah arah Bung Moktar dan isteri bela diri, permohonan semakan ditolak
17 jam lalu · Isu semasa
Bukan RM600 bilion, SPRM sahkan terima butiran daripada MoF untuk siasatan
17 jam lalu · Isu semasa
MetMalaysia keluar amaran hujan lebat tahap bahaya di Kelantan, Terengganu
20 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Annuar Musa, 2 pemimpin wanita sah dipecat dari UMNO
14 jam lalu
[VIDEO] Isu kemiskinan pesawah, aktiviti kartel padi perlu perhatian kerajaan pusat
16 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok