PH juga berbelanja mewah siap sewa helikopter, kena adil dan disiasat juga: Marzuki

February 3, 2023 · Isu semasa

Jika Bersatu disiasat hanya kerana dakwaan belanja semasa kempen Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15), siasatan juga perlu diambil terhadap Pakatan Harapan (PH) yang juga berbelanja mewah.

Kempen PH semasa PRU-15 juga nampak hebat dan mewah dengan mempunyai lori sendiri dan papan iklan besar di kawasan mereka ditandingi, itu belum lagi diambilkira helikopter yang digunakan Datuk Seri Anwar Ibrahim ke sana sini berkempen.

Mantan Ketua Setiausaha Sulit Perdana Menteri (KSUS) Kelapan, Datuk Dr. Marzuki Mohamad berkata PKR dan DAP juga perlu tampil mendedahkan penyata akaun parti masing-masing jika mahu bercakap soal ketelusan dan integriti.

“Saya menyambut baik respon YAB Perdana Menteri yang bersetuju dengan saranan saya supaya PKR dan DAP mendedahkan kepada umum penyata akaun parti masing-masing seperti yang dilaporkan oleh akhbar Sinar Harian.

“Perlu didedahkan juga ialah akaun amanah (trustee account) kedua-dua parti ini jika ada.. Selain itu, SPRM (Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia) juga wajar menyiasat dari mana PKR dan DAP mendapat sumber dana untuk membiayai PRU-15. Jika diperhatikan kedua-dua parti ini berbelanja besar,” katanya dalam satu hantaran Facebook.

Marzuki berkata jika dibandingkan dengan PH dan Perikatan Nasional (PN), bahan kempen parti diketuai Anwar lebih banyak bahan ceramah yang digunakan mereka, ia termasuk helikopter.

“Lihat sahaja jumlah bendera, poster, pentas ceramah, lori bergerak, sistem audio, iklan, billboard besar dan kecil, kempen di media sosial dan lain-lain.

“Ini tidak termasuk bayaran sewa jet dan helikopter untuk kegunaan Datuk Seri Anwar sendiri ketika berkempen. Juga kos-kos lain yang melibatkan kerja-kerja jentera parti,” katanya lagi.

Marzuki juga tidak menolak jumlah perbelanjaan bahan kempen PH boleh menelan ratusan juta ringgit dan daripada mana sumber wang tersebut diperoleh.

“Berdasarkan pengamatan kasar saya, jumlah pembiayaan kempen pilihan raya PKR dan DAP mencecah ratusan juta ringgit. Dari mana sumber ini diperolehi?

“PKR dan DAP adalah kerajaan di Pulau Pinang, Selangor dan Negeri Sembilan. Adakah PKR dan DAP tidak menerima sebarang sumbangan daripada mana-mana ahli perniagaan atau tauke-tauke yang berurusan dengan ketiga-tiga kerajaan negeri ini? Saya tanya saja bukan tuduh,” soalnya lagi.

Tegasnya lagi, kerajaan campuran juga perlu adil dan jika mahu SPRM menyiasat Bersatu, sepatutnya semua parti yang lain juga turut disiasat.

“Saya sebutkan begini kerana SPRM telah memulakan siasatan terhadap Bersatu dan sedang mengenalpasti sumber dana pilihan raya Bersatu.

“Tidak adil jika Bersatu sahaja disiasat kerana dituduh berbelanja besar. PKR dan DAP juga berbelanja besar,” ujarnya lagi.

Berita berkaitan
Program dialog disekat UiTM, Syed Saddiq bidas kerajaan campuran
5 jam lalu· Uncategorized
Lokasi majlis buka puasa di MAEPS bersama MB Kedah dibatalkan pula, arahan siapa?
March 29, 2023· Politik
Kerajaan campuran halang saya hadiri program mereka, kata MB Kedah
March 29, 2023· Politik
Selepas dikritik, kerajaan buat pusingan U dalam isu pelepasan cukai SSPN
March 29, 2023· Isu semasa
Popular
KWSP: Kenapa PH-BN gagal fahami kesusahan, keterdesakan rakyat?
March 30, 2023
Najib kekal dalam penjara, mahkamah tolak permohonan semakan semula
March 31, 2023
Basikal lajak: Rayuan terakhir Sam Ke Ting, apa yang perlu diketahui
March 31, 2023
MB Kedah arah agensi negeri beri komitmen 100% acara Persekutuan
March 31, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Najib kekal dalam penjara, mahkamah tolak permohonan semakan semula
2 jam lalu · Isu semasa
Basikal lajak: Rayuan terakhir Sam Ke Ting, apa yang perlu diketahui
5 jam lalu · Isu semasa
Wan Saiful terus beri semangat kepada pencarum KWSP jalan kaki
5 jam lalu · Isu semasa
MB Kedah arah agensi negeri beri komitmen 100% acara Persekutuan
6 jam lalu · Isu semasa
Enam stesen LRT diberhentikan operasi, baiki landasan
6 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Machang tak buat laporan polis, dakwaan Jelutong berniat jahat
March 29, 2023
[VIDEO] Bantah bahasa Inggeris dalam RUU, Besut digantung tiga hari
March 29, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok