Gerakan buru Sajat diperluas ke sempadan negara

Sajat pernah menyamar ketika mengerjakan umrah, tahun lalu.

Polis tidak menolak kemungkinan Sajat atau nama sebenarnya Muhammad Sajjad Kamaruzzaman menyamar untuk melarikan diri dari Malaysia, termasuk melalui jalan darat, kata Timbalan Komander Briged Utara Pasukan Gerakan Am (PGA), Asisten Komisioner Mohd Noh Khamis.

Tahun lalu, Sajat ketika melakukan umrah di Tanah Suci bertindak memakai pakaian seperti jemaah wanita ketika di Masjidil Haram, hingga menimbulkan kecaman umat Islam.

Sehubungan itu, Batalion 3 PGA mengedarkan gambar usahawan kosmetik kontroversi itu di sepanjang pos kawalan keselamatan bagi memastikan dia tidak dapat bolos ke negara jiran.

Beliau berkata, gambar Sajat mula diedarkan sejak bulan lalu, tetapi sehingga hari ini pihaknya masih belum menerima sebarang maklumat membabitkan individu berkenaan.

“Kita memang sentiasa melakukan kawalan ketat di sempadan. Setakat ini, pintu sempadan memang tidak dibuka kepada orang awam dan hanya kenderaan berat yang membawa barangan industri sahaja dibenarkan melepasinya.

“Negara paling dekat untuk dia (Sajat) keluar ialah Thailand. Jadi kita akan teruskan pemerhatian. Mungkin juga akan berlaku penyamaran bagi mengelak daripada dikesan pihak penguat kuasa. Jadi kita akan teruskan kawalan ketat di semua pos kawalan,” katanya di Bukit Kayu Hitam, hari ini.

Semalam, Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Huzir Mohamed berkata, Sajat kemungkinan telah berada di luar negara selepas dikatakan menghilangkan diri sejak waran tangkap ke atasnya dikeluarkan 23 Februari lepas.

POPULAR