Petisyen meminta Agong tidak beri pengampunan kepada Najib dilancar

August 24, 2022 · Isu semasa

Petisyen dalam talian yang ditujukan kepada Istana Negara memohon Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah menolak sebarang peluang untuk mengampuni bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, dilancarkan hari ini (24 Ogos).

Sehingga 4.44 petang ini, petisyen itu, yang dimulakan oleh badan pemantau pilihan raya, telah memperoleh lebih 20.276 tandatangan daripada 25,000 sasarannya di laman web change.org, tapak popular untuk menganjurkan petisyen digital.

“Najib Razak baru sahaja didapati bersalah oleh mahkamah tertinggi negara tetapi ada pihak yang sudah mula memikirkan untuk memohon pengampunan kepada DYMM YDP Agong. Kita tak boleh biarkan ini berlaku. Tandatangan petisyen ini untuk diserahkan kepada YDP Agong.

“Daulat Tuanku. Ampun Tuanku beribu-ribu ampun. Patik-patik sekalian rakyat memohon limpah perkenan Tuanku agar tidak menggunakan kuasa Tuanku untuk mengurniakan keampunan kepada mantan Perdana Menteri Najib Abdul Razak kerana jenayah terhadap kepentingan rakyat Malaysia sekalian.

“Sebagai rakyat, patik-patik sekalian berasa sengsara dengan kesan korupsi oleh mereka yang diberi mandat membangun negara ini tetapi sebaliknya memenuhkan tembolok sendiri dengan kekayaan negara.

“Walaupun mungkin Najib tidak malu dengan perbuatannya, patik-patik sekalian rakyat terpaksa hidup menahan malu kerana negara terpalit sebagai kes kleptokrasi terbesar di dunia.

“Ampun Tuanku, bimbinglah patik-patik sekalian agar dapat mengangkat semula kepala dan bangga sebagai rakyat Malaysia yang melawan rasuah dan salah guna kuasa,” demikian antara petikan dalam petisyen berkenaan.

Petisyen itu menyatakan Najib telah membawa malu kepada negara dan Malaysia tidak boleh bertoleransi dengan rasuan tidak kira siapa mereka.

“Biarlah Najib menjalani hukuman 12 tahun penjara dan membayar denda RM210 juta untuk dijadikan amaran kepada semua pemimpin yang sangka mereka boleh dengan korup menyalahgunakan kuasa,” kata petisyen itu lagi.

Semalam, apabila peguam Najib Hisyam Teh Poh Teik meminta penangguhan hukuman penjara dan denda sementara anak guamnya meneruskan semakan keputusan Mahkamah Persekutuan, Ketua Hakim Negara Tun Tengku Maimun Tuan Mat menolaknya kerana tiada peruntukan untuk penangguhan sedemikian.

Semalam, Najib gagal dalam rayuan terakhirnya terhadap sabitan bersalah Mahkamah Tinggi dalam kes SRC International, yang menyaksikan Mahkamah Persekutuan memerintahkan dia menjalani hukuman 12 tahun berkuat kuasa serta-merta. Dia juga didenda RM210 juta.

Dia didapati bersalah atas satu pertuduhan salah guna kuasa, tiga pertuduhan pecah amanah jenayah, dan tiga pertuduhan pengubahan wang haram.

Selepas menghabiskan satu jam di bilik mahkamah bersama keluarga, pembantu dan ahli parti, dia dihantar terus ke Penjara Kajang untuk menjalani hukuman, dan dijangka dipindahkan ke Penjara Sungai Buloh tidak lama lagi.

Berita berkaitan
Selepas selesai bertemu Agong, PM bertemu ‘top five’ UMNO pula
10 jam lalu· Politik
Buat PRU-15 itu pendirian UMNO, Menteri PN mahu utamakan rakyat dahulu
15 jam lalu· Politik
Zahid kata PM tak dihormati, tapi terlupa insiden ‘boo’ dalam dewan
15 jam lalu· Politik
Sekarang pun sudah ada tempat yang banjir, kata MetMalaysia
16 jam lalu· Isu semasa
Popular
Kes libat Syed Saddiq lebih berat daripada Rosmah, SRC: Pendakwaan
October 6, 2022
Kenyataan Istana Negara tak sebut pembubaran Parlimen
October 6, 2022
PM menghadap Agong 45 minit
October 6, 2022
Rakyat terbeban, harga barang naik lagi tapi UMNO galak nak PRU juga
October 6, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Guna 16.3% hasil negara bayar faedah hutang membimbangkan
9 jam lalu · Isu semasa
Kenyataan Istana Negara tak sebut pembubaran Parlimen
10 jam lalu · Isu semasa
Kutipan cukai individu 2021 jatuh RM11 bilion: Ketua Audit Negara
11 jam lalu · Isu semasa
Rakyat terbeban, harga barang naik lagi tapi UMNO galak nak PRU juga
11 jam lalu · Isu semasa
PM menghadap Agong 45 minit
12 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Menteri PN peduli rakyat, hantar petisyen tangguh PRU15
12 jam lalu
[VIDEO] Perkukuh ukhwah, tolak usaha pecah belahkan PN
19 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok