Pesara bomba meninggal ketika solat sunat

Bukan sahaja perginya pada bulan yang mulia, malah kematian seorang pesara bomba dan penyelamat terjadi saat melakukan solat sunat selepas Isyak di dalam Masjid Al-Ghufran di Jalan Persiaran Sultan Abdul Hamid, Alor Setar, malam semalam.

Jamaluddin Hashim, 63, yang tinggal di Tanjung Bendahara Alor Setar ke masjid itu untuk menunaikan solat Isyak dan solat Tarawih.

Menurut anak sulungnya Mohd Fariz, 36, sepanjang bulan Ramadan ini, bapanya akan menunaikan solat sunat Tarawih di masjid-masjid di sekitar Alor Setar.

Beliau berkata, bapanya yang tinggal bersendirian di rumahnya menaiki kereta bersama seorang rakannya ke masjid tersebut selepas berbuka puasa pada jam 8 malam.

Memetik laporan Utusan Malaysia, Mohd Fariz berkata arwah bapanya tinggal bersendirian di rumah tersebut selepas berpisah dengan ibunya sejak lama.

“Arwah bapa saya akan menunaikan solat Isyak dan solat sunat Tarawih dengan mengunjungi masjid yang berlainan di sini pada setiap malam sepanjang bulan Ramadan ini,” katanya.

Mohd Fariz yang tinggal di Kuala Kedah berkata, dia menerima panggilan daripada rakan arwah bapanya kira-kira jam 9 malam yang memaklumkan arwah pengsan di masjid, namun sejurus tiba mendapati bapanya sudah meninggal dunia.

Katanya, jemaah masjid itu memberitahu ayahnya didengar menyebut nama Allah beberapa kali ketika sujud sebelum terjatuh.

“Cara kematian arwah memang dicemburui kerana meninggal dunia ketika sedang solat dan arwah tidak menunjukkan sebarang perubahan sikap yang ketara sebelum ini,” katanya sambil menjelaskan jenazah bapanya dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Masjid Nurul Huda, Kampung Lepai, Alor Setar.

BERITA BERKAIT
POPULAR