Pertemuan dengan PM, Menteri UMNO akui PAU dikuasai ‘Kluster Mahkamah’

Menteri UMNO memberi penjelasan kepada Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin bahawa ‘Kluster Mahkamah’ menguasai Perhimpunan Agung UMNO 2020 (PAU) sehingga mereka terpaksa mengikut naratif yang sudah dirancang mengikut kehendak Presiden UMNO.

Hampir semua Menteri dan Timbalan Menteri UMNO berjumpa dengan Muhyiddin di Putrajaya bagi memberikan penjelasan dan pendirian mereka susulan kritikan secara terbuka terhadap kerajaan Perikatan Nasional (PN) semasa PAU hujung minggu baru-baru ini.

“Menteri dan Timbalan Menteri UMNO mengakui mereka hanya mengikut kehendak Presiden (Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi) dan sekiranya tidak mengikut naratif yang sudah dirancang mereka berdepan tindakan.

“Mereka memberitahu Muhyiddin ‘Kluster Mahkamah’ menguasai PAU dan setiap ucapan sudah disediakan yang mana mereka perlu ikut sahaja dengan membaca,” kata sumber.

Selain itu, sumber juga mendedahkan serangan oleh Zahid bersama rakan-rakan sejawat lain yang disifatkan ‘Kluster Mahkamah’ sudah dirancang rapi dan mereka sebenarnya mahu Menteri dan Timbalan Menteri ini meletak jawatan semasa PAU bagaimanapun rancangan tersebut gagal.

“Mereka rancang sesuatu yang besar berlaku, malangnya tidak ada seorang Menteri dan Timbalan Menteri tampil meletak jawatan ketika PAU.

“Zahid kecewa kerana cita-citanya adalah untuk dicalonkan sebagai bakal perdana menteri tetapi tidak mendapat sambutan,” kata sumber lagi.

PAU hujung minggu lalu menyaksikan pemimpin dan perwakilan parti menyerang Bersatu dalam menyokong Zahid untuk memutuskan hubungan dengan PN.

Beberapa Menteri dan Timbalan Menteri yang dilihat bertemu Muhyiddin antaranya Menteri Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, Tan Sri Annuar Musa (Menteri Wilayah Persekutuan), Datuk Dr Shamsul Anuar Nasarah (Menteri Tenaga dan Sumber Asli).

Datuk Noraini Ahmad (Menteri Pengajian Tinggi), Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican (Menteri Belia dan Sukan) dan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein (Menteri Luar Negeri).

Bagaimanapun mereka semua mengunci mulut dan tidak memberikan sebarang komen berhubung pertemuan tersebut.

BERITA BERKAIT
POPULAR