Persatuan perubatan kata bahaya buat PRU musim tengkujuh, banjir

October 4, 2022 · Isu semasa

Persatuan Perubatan Malaysia (MMA) hari ini (4 Oktober 2022) menasihatkan Kerajaan Persekutuan supaya tidak mengadakan Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) pada musim tengkujuh akhir tahun ini, dengan risiko tinggi banjir dan penyakit di seluruh negara.

Presiden MMA Dr Muruga Raj Rajathurai memberi amaran bahawa selain bahaya kepada nyawa dan anggota badan, banjir meningkatkan risiko penyakit bawaan air dan makanan.

Penyakit itu sering dirujuk sebagai keracunan makanan, yang secara amnya disebabkan oleh makan atau minum, makanan atau minuman yang tercemar oleh bakteria, parasit atau virus.

“Bukan sahaja terdapat risiko kecederaan dan lemas, banjir juga boleh menyebabkan air dan penyakit bawaan makanan seperti demam kepialu, taun, hepatitis A, disentri, dan keracunan makanan di mana gejala termasuk cirit-birit, muntah, sakit perut, demam, atau sakit kepala.

“Terdapat juga risiko leptospirosis, jika seseorang itu terdedah kepada bakteria leptospira sp yang terdapat dalam air kencing mamalia berkaki empat seperti tikus, anjing, kucing, lembu dan sebagainya,” katanya dalam satu kenyataan hari ini, menurut MalayMail.

Terdahulu, Perdana Menteri (PM) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dilaporkan berkata tiada maha-mana pihak atau parti politik boleh mempengaruhi beliau dalam membubarkan Parlimen bagi memberi laluan kepada PRU.

Ismail Sabri berkata walaupun sesiapa sahaja boleh memberikan cadangan dan pandangan mengenai perkara itu, ia tetap menjadi prerogatif PM.

“Tarikh pembubaran Parlimen tidak pernah dibincangkan secara terbuka sama ada dalam parti atau dengan pihak lain. Hanya PM mempunyai kuasa untuk mencadangkan supaya Parlimen dibubarkan, tetapi keputusannya terletak pada Yang di-Pertuan Agong,” kata Ismail Sabri.

Ini bermakna PM secara bebas boleh membuat keputusan sama ada mengadakan PRU-15 pada musim hujan lebat, banjir, perang atau bencana alam, termasuk ketika sesuatu wabak menular, tanpa perlu merujuk kepada mana-mana pihak.

Mengulas lanjut, Dr Muruga Raj berkata leptospirosis yang tidak dirawat boleh membawa kepada masalah kesihatan yang lebih teruk seperti kerosakan buah pinggang, meningitis, kegagalan hati, gangguan pernafasan, dan juga kematian.

Beliau berkata adalah amat membimbangkan jika golongan yang terdedah seperti warga emas, orang kurang upaya, dan wanita hamil memilih bagi mengharungi banjir untuk membuang undi.

Beliau juga berkata kekurangan ubat-ubatan permintaan tinggi tertentu juga mungkin menambah masalah jika pengundian diadakan ketika musim banjir.

“Kebanyakan ubat-ubatan yang terjejas pada masa ini akan diperlukan untuk merawat beberapa penyakit ini.

“Perkara terakhir yang kita mahu ialah krisis kesihatan pada masa ubat yang paling diperlukan kekurangan bekalan,” katanya.

Beliau menambah dengan keadaan kawasan banjir yang tidak menentu, kerajaan perlu meluangkan masa tambahan untuk merancang dengan betul tempat pusat mengundi diadakan.

Terdahulu pemimpin politik dari parti pemerintah, seperti Bersatu dan PAS, serta mereka dari blok pembangkang telah bersuara menentang mengadakan PRU-15 tahun ini dengan Jabatan Meteorologi meramalkan musim tengkujuh akhir tahun membawa ribut petir dan potensi banjir di seluruh negara.

Tetapi UMNO tetap mendesak PRU diadakan tahun ini dengan presidennya Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi menuduh musuh politiknya mempermainkan bahaya banjir.

Malaysia Memilih
Semak keputusan PRU15
Berita berkaitan
Dulu kritik PM jadi Menteri Kewangan, sekarang Rafizi kata boleh pula
7 jam lalu· Politik
Tarik sokongan dan desak PRU-15 masa banjir, siapa yang meroyan sebenarnya Zahid?
December 4, 2022· Politik
DAP telan setiap keputusan Anwar, malah sokong kleptokrat kembali
December 4, 2022· Politik
Selepas dilantik TPM, Zahid puji Anwar pula lantik diri sendiri jadi Menteri Kewangan
December 4, 2022· Politik
Popular
Perbicaraan 1MDB Najib berakhir awal hari ini, peguam bela sakit lagi
December 5, 2022
Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman: Usah biar hakim ‘melutut’ kepada peguam
December 4, 2022
Laporan Utusan juga sahkan Najib kini berada di hospital bukan penjara
December 1, 2022
1,502 kes baharu, tiga kematian
December 5, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Perbicaraan 1MDB Najib berakhir awal hari ini, peguam bela sakit lagi
3 jam lalu · Isu semasa
1,502 kes baharu, tiga kematian
12 jam lalu · Isu semasa
Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman: Usah biar hakim ‘melutut’ kepada peguam
December 4, 2022 · Isu semasa
1,866 kes baharu, enam kematian
December 4, 2022 · Isu semasa
2,421 kes baharu, 9 kematian
December 3, 2022 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Muhyiddin tak takut disiasat, dakwaan RM600 bilion berniat jahat
2 jam lalu
[VIDEO] Ucapan Ustaz Nassuruddin di ceramah PRK Padang Serai
7 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok