Permohonan pembela dakwa saksi utama kes Syed Saddiq ditolak

August 22, 2022 · Isu semasa

Pasukan pembelaan Syed Saddiq Syed Abdul Rahman gagal dalam usaha untuk mencabar kredebiliti saksi utama pendakwaan – bekas penolong bendahari sayap pemuda Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Rafiq Hakim Razali – dalam perbicaraan terhadap bekas menteri belia dan sukan itu.

Pesuruhjaya Kehakiman Datuk Azhar Abdul Hamid hari ini (Isnin, 22 Ogos) memutuskan bahawa perbezaan dalam kenyataan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Rafiq dan keterangannya di mahkamah tidak membawa kepada percanggahan serius atau percanggahan material.

Oleh itu, beliau berkata tidak ada keperluan untuk prosiding berkenaan, menurut laporan TheEdge.

Sebelum ini pada 25 Julai, Azhar bersetuju dengan pembelaan bahawa terdapat percanggahan dalam keterangan Rafiq, dan memutuskan bahawa pihak pendakwaan mesti mengemukakan kenyataan SPRM Rafiq – yang direkodkan ketika ditahan pada 2020 – kepada mahkamah, sebelum ia memutuskan tindakan seterusnya dengan mengambil kira pendakwaan.

Kenyataan SPRM secara amnya dianggap sebagai dokumen istimewa, yang tidak boleh diakses oleh mana-mana pihak, termasuk mahkamah.

Mendakwa saksi adalah cubaan memburukkan kebenaran dan ketepatan keterangan mereka.

Susulan keputusan itu, peguam bela utama Gobind Singh Deo kemudian memohon kenyataan SPRM Rafiq diberikan kepada mereka, dan perkara itu akan didengar pada petang ini.

Dalam kes ini, pihak pembelaan sedang berusaha untuk mencabar mendakwa Rafiq kerana keterangan bercanggah yang diberikannya di mahkamah. Saksi ke-13 pihak pendakwaan juga mengakui percanggahan itu apabila ia ditunjukkan semasa pemeriksaan balas bulan lalu.

Antara percanggahan dalam keterangannya, Rafiq berkata Ahli Parlimen (MP) Muar itu memintanya mengeluarkan RM1 juta semasa mesyuarat di rumahnya. Namun dalam kenyataannya, beliau berkata arahan untuk mengeluarkan wang itu diberikan melalui aplikasi WhatsApp.

Pihak pembelaan berhujah bahawa percanggahan ini bukan “kecil”, sebaliknya merujuk kepada inti pertuduhan yang dihadapi oleh Syed Saddiq dalam perbicaraan.

Pihak pendakwaan bagaimanapun menegaskan bahawa tiada sebab untuk memulakan prosiding pendakwaan kerana saksi itu sendiri telah mengakui percanggahan itu.

Rafiq adalah saksi utama pertuduhan pecah amanah (CBT) dan penyelewengan RM1.12 juta yang dihadapi Syed Saddiq.

Bagi pertuduhan pertama, Syed Saddiq didakwa bersubahat dengan Rafiq dalam melakukan CBT membabitkan RM1 juta dana milik parti itu pada Mac 2020.

Bagi pertuduhan kedua, ahli Parlimen itu didakwa mengikut Seksyen 403 Kanun Keseksaan kerana menyalahgunakan RM120,000 sebagai sumbangan parti, melalui akaun Maybank Islamic Bhd milik Armada Bumi Bersatu Enterprise (ABBE) pada April 2018.

ABBE ialah sebuah syarikat yang ditubuhkan untuk menjana pendapatan bagi sayap parti itu melalui jualan barangan. Rafiq adalah pemegang akaun tunggalnya.

Percubaan pihak pembelaan sebelum ini untuk mendakwa Rafiq berdasarkan percanggahan antara keterangan lisannya dan kenyataan bertulisnya yang disediakan, juga telah ditolak.

Azhar memutuskan bahawa saksi tidak boleh didakwa berdasarkan kenyataan bertulis itu, kerana ia tidak pernah dikemukakan di mahkamah dan oleh itu tidak memenuhi kriteria pernyataan saksi yang ditakrifkan di bawah Kanun Tatacara Jenayah.

Walaupun keterangan saksinya telah diberikan kepada pihak pembelaan, ia tidak digunakan di mahkamah semasa keterangan Rafiq, dan tidak juga dikemukakan sebagai bukti. Sebaliknya, dia memberikan bukti lisan.

Jika didapati bersalah atas pertuduhan CBT, yang didakwa mengikut Seksyen 406 Kanun Keseksaan, Syed Saddiq boleh dipenjara sehingga 10 tahun, sebat dan denda.

Bagi pertuduhan penyelewengan, dia boleh dipenjara sehingga lima tahun, sebat dan denda jika sabit kesalahan.

Selain itu, dia menghadapi dua pertuduhan terlibat dalam aktiviti pengubahan wang haram membabitkan dua transaksi RM50,000 setiap satu – wang dipercayai hasil daripada aktiviti haram – melalui akaun Maybank Islamic dan akaun Amanah Saham Bumiputeranya pada 16 dan 19 Jun 2018.

Dua pertuduhan terakhir didakwa mengikut Seksyen 4(1)(b) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2001, yang boleh dihukum di bawah Seksyen 4(1) Akta yang sama, dengan penjara maksimum 15 tahun, dan denda tidak kurang lima kali ganda jumlah yang terlibat.

Berita berkaitan
AS$600 juta masuk dalam akaun Najib boleh jejas nilai ringgit, kata saksi kes 1MDB
10 jam lalu· Isu semasa
Pendakwaan mohon hukuman penjara ditambah 3 bulan terhadap Lokman
16 jam lalu· Isu semasa
Hari ketiga perbicaraan kes Ebit Lew, seorang lagi pendakwah dijangka jadi saksi
18 jam lalu· Isu semasa
‘Mencurah wang’ daripada syarikat berkait Jho Low masuk akaun Najib
September 28, 2022· Isu semasa
Popular
Pendakwaan mohon hukuman penjara ditambah 3 bulan terhadap Lokman
September 29, 2022
Tuan Ibrahim sokong cadangan Speaker tetapkan tarikh PRU secara automatik
September 29, 2022
Buat PRU-15 selepas bentang Bajet 2023 itu satu ‘penipuan’, kata penganalisis
September 29, 2022
Hari ketiga perbicaraan kes Ebit Lew, seorang lagi pendakwah dijangka jadi saksi
September 29, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Bursa ditutup rendah lagi, susut bawah paras 1,400
10 jam lalu · Isu semasa
Buat PRU-15 selepas bentang Bajet 2023 itu satu ‘penipuan’, kata penganalisis
10 jam lalu · Isu semasa
Ringgit jatuh lagi menghampiri RM4.7O berbanding dolar
11 jam lalu · Isu semasa
KPM ambil langkah tangani nasib guru besar, rundingan capai persetujuan: Radzi
11 jam lalu · Isu semasa
Tuan Ibrahim sokong cadangan Speaker tetapkan tarikh PRU secara automatik
13 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Guru besar kekal sebagai pentadbir sekolah, kata Radzi
6 jam lalu
[VIDEO] Kerajaan masih kaji kanabis sebagai rawatan penagih, bukan hukuman
11 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok