Permohonan Najib ketepi hakim Abu Bakar sebagai panel ditolak

January 19, 2023 · Isu semasa

Mahkamah Persekutuan menolak permohonan pasukan peguam Datuk Seri Najib Razak untuk mengetepikan Hakim Mahkamah Rayuan Abu Bakar Jais, daripada menjadi salah seorang anggota panel yang mendengar rayuan bekas Perdana Menteri itu supaya sabitan dan hukuman dalam kes SRC International disemak semula.

Pada permulaan perbicaraan hari ini, peguam Najib, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah membangkitkan bantahan awal terhadap Abu Bakar dalam perbicaraan Mahkamah Persekutuan.

Ketua Hakim Sabah dan Sarawak Datuk Abdul Rahman Sebli, yang mengetuai panel lima hakim berkata pihaknya yakin dengan hujah pembelaan memandangkan Perlembagaan Persekutuan jelas menggariskan kuasa Ketua Hakim Negara dalam pemilihan hakim Mahkamah Rayuan untuk bersidang. di Mahkamah Persekutuan.

“Kami tidak yakin bahawa Hakim Abu Bakar Jais harus menarik diri daripada mendengar permohonan semakan ini.

“Daripada pandangan kami, undang-undang adalah jelas kerana Ketua Hakim Negara diberi kuasa budi bicara untuk mengendali hakim Mahkamah Rayuan untuk bersidang dalam perbicaraan Mahkamah Persekutuan menurut Perkara 122 Perlembagaan Persekutuan.

“Atas sebab yang sama, kami menolak hujah bahawa Hakim Abu Bakar Jais tidak sepatutnya terlibat dalam pendengaran semakan itu.

“Bantahan awal ditolak,” kata Abdul Rahman semasa menyampaikan keputusan panel selepas rehat makan tengah hari selama dua jam, hari ini (Khamis, 19 Januari 2023), menurut MalayMail

Perkara 122(2) menyatakan bahawa hakim Mahkamah Rayuan selain Presiden Mahkamah Rayuan boleh bersidang sebagai hakim Mahkamah Persekutuan di mana Ketua Hakim Negara berpendapat bahawa kepentingan keadilan memerlukannya, dan hakim itu hendaklah dicalonkan untuk tujuan itu — mengikut keperluan semasa — oleh Ketua Hakim Negara.

Selain Abu Bakar dan Abdul Rahman, hakim Mahkamah Persekutuan Datuk Vernon Ong Lam Kiat, Datuk Rhodzariah Bujang dan Datuk Nordin Hassan turut menganggotai panel itu.

Susulan keputusan ringkas itu, mahkamah kemudian memerintahkan pihak pembelaan menyambung semula hujahan mereka terhadap permohonan semakan mereka.

Berikutan pemenjaraannya, Najib telah berusaha untuk mencabar keputusan sebulat suara Mahkamah Persekutuan yang terdiri daripada lima hakim pada Ogos 2022 dalam mengesahkan sabitan, hukuman dan denda yang dijatuhkan oleh Mahkamah Tinggi kerana penyelewengan dana SRC International Sdn Bhd berjumlah RM42 juta.

Pada 28 Julai 2020, Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Datuk Mohd Nazlan Mohd Ghazali (kini Hakim Mahkamah Rayuan) mendapati bekas Presiden UMNO itu bersalah atas tujuh pertuduhan – tiga pertuduhan pecah amanah jenayah, tiga pertuduhan pengubahan wang haram dan satu pertuduhan salah guna kuasa.

Mohd Nazlan, menjatuhkan hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta kepada Najib jika gagal membayar lima tahun penjara dan keputusannya dikekalkan oleh Mahkamah Rayuan pada 8 Disember 2021.

Berita berkaitan
Kes 1MDB: Saksi mengaku gagal kendali akaun Najib
January 27, 2023· Isu semasa
Kes rasuah Bung Moktar dan isteri ditetapkan untuk sebutan 27 Mac
January 27, 2023· Isu semasa
Hakim baharu dalam rayuan bekas menteri Sabah terhadap sabitan dan hukuman
January 27, 2023· Isu semasa
Permohonan Najib semak keputusan sabitan kes SRC didengar hari ini
January 19, 2023· Politik
Popular
PM lantik anak jadi penasihat kanan
January 29, 2023
Penceramah program Assalamualaikum dakwa digugurkan akibat tekanan pihak atasan
January 29, 2023
Gopal Sri Ram meninggal dunia pada usia 79 tahun
January 29, 2023
Anwar sahkan lantikan anak, tapi tak ada elaun
January 29, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Kes berprofil tinggi dikendalikan Sri Ram yang terkenal
5 jam lalu · Isu semasa
Anwar sahkan lantikan anak, tapi tak ada elaun
5 jam lalu · Isu semasa
PM lantik anak jadi penasihat kanan
10 jam lalu · Isu semasa
Hujan lebat tahap bahaya dijangka landa Pahang, Johor dan Sabah hingga Isnin
11 jam lalu · Isu semasa
Penceramah program Assalamualaikum dakwa digugurkan akibat tekanan pihak atasan
14 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Ramai dah mula sedar, UMNO tak peduli orang Melayu
12 jam lalu
[VIDEO] Terserah kepada KJ sertai Bersatu
15 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok