Perkongsian Facebook kematian ‘Dr Nur’ ditahan Israel tak benar

Pengendali laman sosial Facebook Info Runner Semalaya sudah memadam maklumat disebarkannya yang mendakwa ‘Dr. Nur’ – yang kononnya ditahan pihak berkuasa rejim Israel – terbunuh.

Sambil memohon maaf kepada keluarga seorang wanita Nurul Nadia Azhar yang meninggal dunia Jumaat lalu, pengendali laman Facebook itu juga sudah memadam video bersurasi 1 minit 10 saat mengenai wanita disangka ‘Dr.Nur’.

Sebaliknya wanita dalam klip video itu adalah Nurul Nadia yang bertugas sebagai jurutatarias di sebuah stesen penyiaran dan meninggal dunia akibat jangkitan paru-paru, Jumaat lalu.

“Saya admin meminta maaf pasal post Nurul Nadia itu, kerana tidak melihat kesahihannya terlebih dahulu.

“Pada keluarga Nurul dan yang terlibat saya memohon maaf atas kesilapan saya lakukan sebentar tadi. Berkaitan hantaran itu saya telah padamkan,” kata admin Info Runner Semalaya, hari ini.

Sebelum ini, tular dakwaan mengatakan seorang doktor wanita Malaysia yang menyertai misi kemanusiaan di Palestin ditangkap polis rejim Zionis Israel di Tebing Barat.

Dakwaan itu dibuat dua individu, termasuk pengacara dan pelakon Pengacara, Iesya Toh yang mengatakan kononnya beberapa minggu lalu beliau telah dihubungi seorang doktor yang bertugas di Hospital Kuala Lumpur (HKL) menyatakan rakan setugas yang menjalankan misi bantuan di Palestin, ditahan pihak Israel.

Bagaimanapun, Wisma Putra cuba menghubungi dua individu bernama ‘Dr Aida’ dan ‘Dr Shafiq’, yang didakwa berkhidmat di HKL bagi mendapatkan maklumat lanjut berkenaan ‘Dr. Nur’ namun kedua-dua mereka gagal dihubungi.

BERITA BERKAIT
POPULAR