Perkara biasa lobi pegawai kerajaan untuk kontrak, kata saksi kes Zahid

June 9, 2022 · Isu semasa

Seorang bekas Pengarah Ultra Kirana Sdn Bhd (UKSB) hari ini memberitahu Mahkamah Tinggi Shah Alam bahawa adalah “biasa” bagi mereka yang menjalankan perniagaan melobi pegawai kanan kerajaan untuk mendapatkan kontrak projek awam.

Memberi keterangan terhadap Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamid, yang didakwa melakukan rasuah berhubung sistem Visa Luar Negara (VLN), Wan Quoris Shah Wan Abdul Ghani berkata UKSB tidak akan mendapat kontrak atau lanjutan kepada VLN dan Pusat Setempat ( OSC) jika tidak kerana bekas menteri.

Zahid yang juga Ahli Parlimen Bagan Datuk mengambil alih portfolio Kementerian Dalam Negeri (KDN) daripada Datuk Seri Hishammuddin Hussein selepas Pilihan Raya Umum Ke-13.

“Selepas Pilihan Raya Umum Ke-13 pada 5 Mei 2013, Harry Lee meminta bantuan saya untuk menyatukan perniagaan UKSB berikutan rombakan Kabinet.

“Harry meminta saya berurusan dengan Kementerian Dalam Negeri untuk mewujudkan hubungan dengan Zahid,” kata Wan Quoris Shah.

Harry Lee Vui Khiun adalah seorang lagi pengarah UKSB dan saksi pendakwaan terdahulu dalam perbicaraan Zahid.

Wan Quoris Shah menjelaskan bahawa Lee telah memintanya untuk mengadakan hubungan supaya UKSB boleh mendapatkan kontrak bekalan dan perkhidmatan daripada kerajaan sepanjang tempoh perkhidmatannya sebagai pengarah syarikat antara Mei 2013 dan Ogos 2018.

“Kontrak itu memberikan pulangan lumayan kepada syarikat dan pada masa sama UKSB diberi peluang untuk membantu kerajaan dalam memudahkan kelulusan visa Malaysia dengan lebih cekap dan cepat.

“Untuk itu, UKSB amat berterima kasih kepada Zahid kerana tanpa bantuan dan sokongan tidak berbelah-bahagi, UKSB tidak akan berjaya mengekalkan dan melanjutkan kontrak yang disebutkan di atas,” kata saksi pendakwaan ke-16 itu dalam pernyataannya.

Mengikut fakta kes, UKSB memeterai beberapa perjanjian dengan kerajaan Malaysia dan KDN untuk perkhidmatan kemudahan visa dengan mengendalikan beberapa OSC di China mulai 2012 dan seterusnya.

Wan Quoris Shah menceritakan bahawa beliau mula berkenalan dengan Zahid pada 2003 melalui hubungan mereka dengan UMNO dan pertemuan sekali-sekala dalam aktiviti parti.

Beliau berkata pada awalnya beliau tidak begitu rapat dengan Zahid, tetapi telah menyimpan nombor telefon beliau kerana beliau adalah sebahagian daripada pelapis tertinggi UMNO ketika itu.

Hanya pada pertengahan 2013, Wan Quoris Shah berjaya mengadakan pertemuan peribadi pertamanya dengan Zahid apabila anak lelakinya dimasukkan ke hospital berikutan kemalangan.

“Tujuan kami bertemu Datuk Seri Zahid adalah untuk menjelaskan kepadanya tentang penglibatan kami dalam perniagaan pemprosesan visa kerana beliau baru sahaja dilantik sebagai Menteri Dalam Negeri pada ketika itu,” kata Wan Quoris Shah kepada mahkamah, merujuk kepada dirinya dan Lee.

Wan Quoris Shah berkata selepas mesyuarat di hospital, Zahid nampaknya memahami sifat perniagaan UKSB dan seterusnya memberi maklum balas positif kepada mereka.

“Zahid kata dia akan tolong saya sebab dia kenal saya orang UMNO. Datuk Seri berkata beliau akan membantu saya tetapi tidak mendedahkan bentuk bantuan yang akan diberikan dan tidak pernah mencadangkan apa-apa,” katanya.

Lee, yang pernah menjadi saksi ke-15 pendakwaan, sebelum ini memberi keterangan bahawa Zahid menerima bayaran tunai bulanan ratusan ribu dolar Singapura antara 2014 dan 2018, termasuk lawatan ke luar negara yang ditaja, daripada UKSB berhubung kontrak VLN Kerajaan Persekutuan.

Ahmad Zahid, 69, berdepan 33 pertuduhan menerima suapan berjumlah SG$13.56 juta daripada UKSB untuk dirinya selaku Menteri Dalam Negeri bagi melanjutkan kontrak syarikat itu sebagai pengendali Perkhidmatan OSC di China dan Sistem VLN, serta mengekalkan kontrak perjanjian untuk membekalkan sistem bersepadu VLN kepada syarikat sama oleh KDN.

Bagi tujuh lagi pertuduhan, beliau didakwa mendapatkan untuk dirinya wang tunai SG$1,150,000, RM3 juta, EURO15,000 dan AS$15,000 tanpa balasan daripada UKSB yang mempunyai kaitan dengan kerja rasmi beliau.

Beliau didakwa melakukan semua perbuatan itu di Seri Satria di Presint 16, Putrajaya dan Country Heights Kajang antara Oktober 2014 dan Mac 2018.

Perbicaraan di hadapan Hakim Datuk Mohd Yazid Mustafa bersambung pada 13 Jun ini.

Berita berkaitan
UMNO kena ‘move on’, tak perlu gesa DAP minta maaf: PKR
13 jam lalu· Isu semasa
Tiada masalah DAP beri jawatan Exco kepada UMNO jika menang PRN, kata KM Pulau Pinang
13 jam lalu· Politik
Anwar atas pentas PAU, perwakilan dalam dewan laung ‘bebas Najib’
19 jam lalu· Politik
Perbicaraan 10 kes bekas Menteri Besar Perlis dari UMNO berjalan serentak
19 jam lalu· Isu semasa
Popular
Kerajaan buat pusingan U, umum subsidi ayam dan telur akan diteruskan
June 9, 2023
Sanusi mohon perintah mahkamah tentukan skop pengampunan Anwar
June 9, 2023
Tiada lagi subsidi ayam dan telur pada 1 Julai: Mat Sabu
June 8, 2023
SPRM sahkan beku akaun bekas menteri kanan dalam siasatan dana RM2.3 bilion
June 9, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Kerajaan buat pusingan U, umum subsidi ayam dan telur akan diteruskan
11 jam lalu · Isu semasa
Khidmat Nor Shamsiah tak disambung, Shaik Abdul Rasheed jadi Gabenor baharu 1 Julai
11 jam lalu · Isu semasa
Bank Negara jangka ringgit tak cecah paras RM5 berbanding dolar
12 jam lalu · Isu semasa
40 beg tangan 1MDB akan dilelong : Azalina
12 jam lalu · Isu semasa
SPRM sahkan beku akaun bekas menteri kanan dalam siasatan dana RM2.3 bilion
13 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Zahid sebak laungan bebas Bossku bergema depan Anwar
15 jam lalu
[VIDEO] Pemuda menangis teruk Najib dapat anugerah
June 8, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok