Perkara biasa lobi pegawai kerajaan untuk kontrak, kata saksi kes Zahid

June 9, 2022 · Isu semasa

Seorang bekas Pengarah Ultra Kirana Sdn Bhd (UKSB) hari ini memberitahu Mahkamah Tinggi Shah Alam bahawa adalah “biasa” bagi mereka yang menjalankan perniagaan melobi pegawai kanan kerajaan untuk mendapatkan kontrak projek awam.

Memberi keterangan terhadap Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamid, yang didakwa melakukan rasuah berhubung sistem Visa Luar Negara (VLN), Wan Quoris Shah Wan Abdul Ghani berkata UKSB tidak akan mendapat kontrak atau lanjutan kepada VLN dan Pusat Setempat ( OSC) jika tidak kerana bekas menteri.

Zahid yang juga Ahli Parlimen Bagan Datuk mengambil alih portfolio Kementerian Dalam Negeri (KDN) daripada Datuk Seri Hishammuddin Hussein selepas Pilihan Raya Umum Ke-13.

“Selepas Pilihan Raya Umum Ke-13 pada 5 Mei 2013, Harry Lee meminta bantuan saya untuk menyatukan perniagaan UKSB berikutan rombakan Kabinet.

“Harry meminta saya berurusan dengan Kementerian Dalam Negeri untuk mewujudkan hubungan dengan Zahid,” kata Wan Quoris Shah.

Harry Lee Vui Khiun adalah seorang lagi pengarah UKSB dan saksi pendakwaan terdahulu dalam perbicaraan Zahid.

Wan Quoris Shah menjelaskan bahawa Lee telah memintanya untuk mengadakan hubungan supaya UKSB boleh mendapatkan kontrak bekalan dan perkhidmatan daripada kerajaan sepanjang tempoh perkhidmatannya sebagai pengarah syarikat antara Mei 2013 dan Ogos 2018.

“Kontrak itu memberikan pulangan lumayan kepada syarikat dan pada masa sama UKSB diberi peluang untuk membantu kerajaan dalam memudahkan kelulusan visa Malaysia dengan lebih cekap dan cepat.

“Untuk itu, UKSB amat berterima kasih kepada Zahid kerana tanpa bantuan dan sokongan tidak berbelah-bahagi, UKSB tidak akan berjaya mengekalkan dan melanjutkan kontrak yang disebutkan di atas,” kata saksi pendakwaan ke-16 itu dalam pernyataannya.

Mengikut fakta kes, UKSB memeterai beberapa perjanjian dengan kerajaan Malaysia dan KDN untuk perkhidmatan kemudahan visa dengan mengendalikan beberapa OSC di China mulai 2012 dan seterusnya.

Wan Quoris Shah menceritakan bahawa beliau mula berkenalan dengan Zahid pada 2003 melalui hubungan mereka dengan UMNO dan pertemuan sekali-sekala dalam aktiviti parti.

Beliau berkata pada awalnya beliau tidak begitu rapat dengan Zahid, tetapi telah menyimpan nombor telefon beliau kerana beliau adalah sebahagian daripada pelapis tertinggi UMNO ketika itu.

Hanya pada pertengahan 2013, Wan Quoris Shah berjaya mengadakan pertemuan peribadi pertamanya dengan Zahid apabila anak lelakinya dimasukkan ke hospital berikutan kemalangan.

“Tujuan kami bertemu Datuk Seri Zahid adalah untuk menjelaskan kepadanya tentang penglibatan kami dalam perniagaan pemprosesan visa kerana beliau baru sahaja dilantik sebagai Menteri Dalam Negeri pada ketika itu,” kata Wan Quoris Shah kepada mahkamah, merujuk kepada dirinya dan Lee.

Wan Quoris Shah berkata selepas mesyuarat di hospital, Zahid nampaknya memahami sifat perniagaan UKSB dan seterusnya memberi maklum balas positif kepada mereka.

“Zahid kata dia akan tolong saya sebab dia kenal saya orang UMNO. Datuk Seri berkata beliau akan membantu saya tetapi tidak mendedahkan bentuk bantuan yang akan diberikan dan tidak pernah mencadangkan apa-apa,” katanya.

Lee, yang pernah menjadi saksi ke-15 pendakwaan, sebelum ini memberi keterangan bahawa Zahid menerima bayaran tunai bulanan ratusan ribu dolar Singapura antara 2014 dan 2018, termasuk lawatan ke luar negara yang ditaja, daripada UKSB berhubung kontrak VLN Kerajaan Persekutuan.

Ahmad Zahid, 69, berdepan 33 pertuduhan menerima suapan berjumlah SG$13.56 juta daripada UKSB untuk dirinya selaku Menteri Dalam Negeri bagi melanjutkan kontrak syarikat itu sebagai pengendali Perkhidmatan OSC di China dan Sistem VLN, serta mengekalkan kontrak perjanjian untuk membekalkan sistem bersepadu VLN kepada syarikat sama oleh KDN.

Bagi tujuh lagi pertuduhan, beliau didakwa mendapatkan untuk dirinya wang tunai SG$1,150,000, RM3 juta, EURO15,000 dan AS$15,000 tanpa balasan daripada UKSB yang mempunyai kaitan dengan kerja rasmi beliau.

Beliau didakwa melakukan semua perbuatan itu di Seri Satria di Presint 16, Putrajaya dan Country Heights Kajang antara Oktober 2014 dan Mac 2018.

Perbicaraan di hadapan Hakim Datuk Mohd Yazid Mustafa bersambung pada 13 Jun ini.

Berita berkaitan
Tajuddin sokong Ismail Sabri jadi PM, beri amaran jangan main-main
13 jam lalu· Politik
Pemuda UMNO kritik penubuhan Pasukan Khas Jihad diumum Ismail Sabri
14 jam lalu· Isu semasa
PH tak desak PRU-15 disegerakan walaupun tamat MoU 31 Julai
July 2, 2022· Politik
Fahmi bidas Asyraf tak sensitif kesusahan rakyat desak PRU awal
July 2, 2022· Politik
Popular
Nissan Skyline R32 dipamer di Art of Speed dirampas polis
July 3, 2022
Pemuda UMNO kritik penubuhan Pasukan Khas Jihad diumum Ismail Sabri
July 3, 2022
Daripada berhimpun, baik jumpa saya cari jalan turun harga barang: Annuar
July 3, 2022
Kurang sikit makan telur, kata Pengarah KPDNHEP Melaka
July 2, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Daripada berhimpun, baik jumpa saya cari jalan turun harga barang: Annuar
10 jam lalu · Isu semasa
Jika harga barang tak turun, PM tak tolak pertimbang kenaikan bantuan tunai
10 jam lalu · Isu semasa
Nissan Skyline R32 dipamer di Art of Speed dirampas polis
12 jam lalu · Isu semasa
Kompleks hiburan sukan konsep digital RM6 juta bakal dibina di Ketereh
14 jam lalu · Isu semasa
Kerajaan ambil tindakan ketirisan minyak masak ke negara jiran
14 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Tak serius, kerajaan ambil lewa isu harga barang, kata pemimpin Amanah
July 1, 2022
[FOTO] Himpunan bantahan kenaikan harga
July 1, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok