Perbicaraan tangguh, Najib hadir pengebumian jenazah bekas pegawai

May 11, 2022 · Isu semasa

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur menangguhkan perbicaraan kes bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak pagi ini kerana menghadiri majlis pengebumian bekas pegawainya, dan akan disambung pada sebelah petang.

Perbicaraan Najib berhubung penyelewengan lebih RM2 bilion dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB) pada mulanya dijadualkan disambung semula pagi ini, tetapi beliau tidak hadir ke mahkamah.

Peguam Najib, Wan Aizuddin Wan Mohammed memaklumkan kepada Hakim Datuk Collin Lawrence Sequerah mengenai dua permohonan anak guamnya.

“Saya ada dua permohonan untuk dibuat pagi ini, Yang Arif. Pertama, seperti yang dilihat oleh Yang Arif, anak guam saya tiada di mahkamah hari ini.

“Jadi permohonan pertama adalah untuk mendapatkan kebenaran Yang Arif agar kehadiran anak guam saya pagi ini diketepikan,” kata Wan Aizuddin.

Wan Aizuddin berkata bekas setiausaha sulit utama Najib, Tan Sri Ab Aziz Kassim meninggal dunia pagi ini dan akan dikebumikan hari ini.

“Individu ini sebenarnya atau lebih tepat adalah bekas ketua setiausaha kepada bekas timbalan perdana menteri dan perdana menteri ketika itu, anak guam saya Datuk Seri Najib, yang dimaklumkan kepada anak guam saya telah meninggal dunia awal pagi tadi dan disebabkan sifat hubungan itu, kerana bertahun-tahun berkhidmat, anak guam saya memohon kebenaran Yang Arif agar beliau tidak hadir pagi ini untuk menghadiri majlis pengebumian,” katanya.

Memetik laporan MalayMail, Wan Aizuddin berkata beliau dimaklumkan bahawa jenazah akan dimandikan sekitar jam 8.30 pagi, dengan solat jenazah pada 9.30 pagi, diikuti bacaan Yasin pada pukul 10.30 pagi dan pengebumian kira-kira 11.30 pagi.

Wan Aizuddin berkata Najib perlu membersihkan diri selepas menghadiri pengebumian itu sebelum boleh menghadiri perbicaraan kes 1MDB, demi keselamatan mereka yang hadir di mahkamah.

“Dalam keadaan itu, bolehkah saya memohon agar prosiding hari ini bermula kira-kira 2.30 petang selepas makan tengah hari, supaya beliau boleh mengendalikan urusan yang perlu diuruskan dan selepas itu kita boleh meneruskan seperti biasa,” katanya.

Timbalan Pendakwa Raya Ahmad Akram Gharib kemudian berkata pihak pendakwaan telah dimaklumkan mengenai perkara itu dan tidak mempunyai bantahan terhadap permohonan Najib berdasarkan alasan yang diberikan, tetapi berkata pihak pendakwaan akan menyerahkan kepada Mahkamah Tinggi untuk memutuskan bila perbicaraan akan disambung semula .

Hakim Sequerah kemudian membenarkan perbicaraan disambung semula pada jam 2.30 petang.

Semalam, pihak pendakwaan telah memaklumkan kepada Mahkamah Tinggi bahawa bekas setiausaha syarikat 1MDB Goh Gaik Kim dijangka terus memberi keterangan hari ini, dan pihak pendakwaan menjangkakan akan memanggil bekas setiausaha syarikat 1MDB Lim Poh Seng dan bekas Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Sidek Hassan untuk memberi keterangan sebagai saksi pendakwaan dalam perbicaraan ini.

Najib, 68, menghadapi empat pertuduhan menggunakan kedudukannya untuk mendapatkan rasuah berjumlah RM2.3 bilion daripada dana 1MDB dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan jumlah yang sama.

Berita berkaitan
China mungkin tidak benarkan Jho Low balik Malaysia, kata Justo
3 jam lalu· Isu semasa
Lompat parti empat Ahli Parlimen Sabah, AGC akan bantah permohonan Bersatu
June 1, 2023· Politik
Kematian saksi 1MDB, polis sahkan tiada unsur jenayah
May 31, 2023· Isu semasa
Kita tak bercadang untuk ulas lanjut, kata Saifuddin berhubung isu lokasi Jho Low
May 31, 2023· Politik
Popular
Terima ugutan sindiket along, Ketua Polis Pulau Pinang tak akan tunduk
June 3, 2023
Dakwaan P.Pinang milik Kedah, tak perlu takut kata Samsuri
June 3, 2023
Wanita cemas kereta terperangkap dalam banjir kilat di Klang
June 4, 2023
China mungkin tidak benarkan Jho Low balik Malaysia, kata Justo
June 4, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Suri rumah hangus RM110,556 terperdaya sindiket penipuan
5 jam lalu · Isu semasa
Wanita cemas kereta terperangkap dalam banjir kilat di Klang
6 jam lalu · Isu semasa
Terima ugutan sindiket along, Ketua Polis Pulau Pinang tak akan tunduk
20 jam lalu · Isu semasa
Radzi berharap Dr Noor Hisham terus menyumbang kepada negara
22 jam lalu · Isu semasa
Dakwaan P.Pinang milik Kedah, tak perlu takut kata Samsuri
June 3, 2023 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Ucapan Sanusi di himpunan jentera PB Best Pulau Pinang
12 jam lalu
[VIDEO] Ucapan Dominic di himpunan jentera PN Pulau Pinang
14 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok