Perbicaraan Shafee ditangguh 27 Ogos, jalani kuarantin kendiri

Perbicaraan peguam Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah, yang berdepan dua pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan RM9.5 juta yang didakwa diterima beliau daripada Datuk Seri Najib Razak dan dua pertuduhan membuat kenyataan palsu kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), ditangguhkan pada 27 Ogos.

Peguam Shafee, Harvinderjit Singh berkata perbicaraan yang sepatutnya memasuki hari ketiga hari ini terpaksa ditangguhkan selepas anak guamnya menjalani kuarantin kendiri sehingga 1 Ogos ekoran menjadi kontak rapat kepada seorang pesakit positif Covid-19.

“Oleh itu, perbicaraan di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Muhammad Jamil Hussin akan bersambung pada 27 Ogos,” katanya lapor Bernama.

Setakat ini, tiga saksi memberi keterangan dalam perbicaraan yang bermula pada 21 Mei lalu.

Pada 13 September 2018, Muhammad Shafee mengaku tidak bersalah atas dua pertuduhan menerima wang hasil kegiatan haram berjumlah RM9.5 juta melalui dua cek yang dikeluarkan oleh Najib dan dimasukkan ke dalam akaun CIMB Bank Berhad miliknya.

Beliau turut berdepan dua pertuduhan terbabit dalam transaksi hasil daripada aktiviti haram iaitu mengemukakan penyata tidak betul dan bertentangan dengan perenggan 113(1)(a) Akta Cukai Pendapatan 1967 bagi tahun kewangan berakhir pada 31 Disember 2013 dan 31 Disember 2014.

BERITA BERKAIT
POPULAR