Perbicaraan saman Sultanah Terengganu terhadap Clare pada Ogos, Oktober

Perbicaraan kes saman fitnah Sultanah Terengganu, Sultanah Nur Zahirah terhadap Pengarang Sarawak Report, Clare Rewcastle Brown dan dua yang lain ditetapkan pada Ogos serta Oktober tahun ini.

Perkara itu diputuskan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini yang menetapkan perbicaraan berlangsung selamat empat hari pada 1 dan 4 Ogos manakala seterusnya pada 6 dan 7 Oktober, menurut laporan Utusan Malaysia.

Perbicaraan akan berlangsung di hadapan Pesuruhjaya Kehakiman Dr. Mohamad Johan [email protected] Lee Kien How.

Peguam yang mewakili Sultanah Nur Zahirah, Datuk Mohd. Haaziq Pillay mengesahkan tarikh baharu perbicaraan tersebut susulan pengurusan kes hari ini dihadapan Timbalan Pendaftar Rini Triany Muhamad Ali secara dalam talian.

Prosiding itu turut disertai peguam Mervyn Lai yang mewakili Rewcastle-Brown, penerbit Gerakbudaya Enterprise Chong Ton Sin dan pencetak Vinlin Press Sdn. Bhd. selaku defendan pertama hingga ketiga.

Pada 28 Mac lalu, Mahkamah Tinggi di sini menolak permohonan Rewcastle-Brown untuk menangguhkan perbicaraan kes saman berkenaan.

Saman fitnah tersebut difailkan oleh Sultanah Nur Zahirah terhadap Rewcastle Brown atau Clare Louis Brown, penerbit Gerakbudaya Enterprise, Chong Ton Sin dan pencetak Vinlin Press Sdn. Bhd. pada November 2018.

Dalam pernyataan tuntutan, Sultanah Nur Zahirah mendakwa Rewcastle Brown, membuat pernyataan yang memalukan terhadap baginda dalam buku The Sarawak Report – The Inside Story of the 1MDB Expose.

Sultanah Nur Zahirah mendakwa, kenyataan itu memberi gambaran bahawa baginda terlibat dalam amalan rasuah dan mencampuri pentadbiran Terengganu selain menggunakan statusnya untuk mempengaruhi penubuhan Lembaga Pelaburan Terengganu (TIA) yang kemudian menjadi 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Baginda mendakwa kenyataan itu juga memberi gambaran yang baginda telah menolong ahli perniagaan dalam buruan, Jho Low atau Low Taek Jho untuk menjadi penasihat TIA.

Justeru, baginda menuntut ganti rugi am RM100 juta daripada setiap defendan dan memohon perintah terhadap defendan kedua (penerbit) menarik balik buku itu yang mengandungi kenyataan fitnah dan terhadap defendan ketiga supaya berhenti mencetak buku itu seterusnya.

BERITA BERKAIT
POPULAR