Perbicaraan audit 1MDB Najib ditangguh, saksi sakit usus

July 14, 2022 · Isu semasa

Perbicaraan penyalahgunaan kuasa oleh Datuk Seri Najib Razak berhubung pindaan untuk mengeluarkan maklumat daripada laporan audit Ketua Audit Negara mengenai 1Malaysia Development Berhad (1MDB) tidak dapat diteruskan hari ini seperti yang dijadualkan, kerana saksi pendakwaan yang dijangka memberi keterangan jatuh sakit.

Pagi tadi, Ketua Pendakwa Raya Datuk Seri Gopal Sri Ram memaklumkan kepada Mahkamah Tinggi bahawa saksi ke-16 dan terakhir dalam perbicaraan ini – pegawai penyiasat Haniff Lami – tidak dapat memberi keterangan di mahkamah.

“Saya ada kesukaran, saksi seterusnya ialah saksi terakhir, Haniff, pegawai penyiasat, dia sakit, dia mengalami pendarahan usus.

“Pada saat-saat akhir, semalam, saya cuba membuat pengaturan untuk mendapatkan bukti ini menerusi Zoom tetapi malangnya, kami tidak mempunyai masa yang mencukupi untuk memaklumkan mahkamah bagi membuat pengaturan. Jika tidak, kami akan meneruskan keterangannya secara elektronik.

“Saya mohon maaf untuk itu, kerana komunikasi datang lewat kepada kami semalam, petang semalam hampir 7 malam, dia disahkan oleh doktor bahawa dia tidak dapat datang.

“Sijil sakitnya di mahkamah, dia diizinkan dua hari, keadaannya agak teruk kerana dia berdarah dari ususnya,” kata Sri Ram, tetapi menambah pegawai penyiasat itu dijangka hadir untuk memberi keterangan pada perbicaraan yang dijadualkan pada 12 Ogos.

Memetik MalayMail, Hakim Mahkamah Tinggi Mohamed Zaini Mazlan berkata “maaf mendengarnya” apabila dimaklumkan mengenai keadaan kesihatan saksi.

Hakim juga berkata tarikh perbicaraan seterusnya pada 12 Ogos boleh disambung semula dengan peguam bela utama Najib, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah meneruskan pemeriksaan balas terhadap saksi pendakwaan ke-15, Arul Kanda Kandasamy dan dengan pegawai penyiasat bersiap sedia untuk memberi keterangan sebagai saksi pendakwaan terakhir.

Najib, 68, yang juga bekas Perdana Menteri, bekas Menteri Kewangan dan bekas Pengerusi Lembaga Penasihat 1MDB didakwa menggunakan kedudukannya untuk mengarahkan pindaan dilakukan terhadap laporan akhir audit 1MDB sebelum dibentangkan kepada Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) untuk mengelakkan sebarang tindakan diambil terhadapnya.

Arul Kanda, 44, pula didakwa bersubahat dengan Najib dalam membuat pindaan tersebut bagi melindungi Ahli Parlimen Pekan itu daripada tindakan tatatertib, sivil atau jenayah berkaitan 1MDB.

Kedua-dua mereka didakwa menurut Seksyen 23(1) dan 24(1) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda lima kali ganda nilai suapan atau RM10,000, mengikut mana lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

Tetapi Mahkamah Tinggi pada 24 Jun membenarkan permohonan pihak pendakwaan supaya Arul Kanda dipanggil sebagai saksi pendakwaan, dan dia telah memberi keterangan pada hari itu serta disoal balas oleh Shafee.

Shafee sebelum ini telah memperoleh pelepasan sementara pasportnya dari 8 Julai hingga 11 Ogos daripada Mahkamah Tinggi yang lain – di mana dia dibicarakan atas perkara berasingan – untuk perjalanan ke Itali bagi menyelesaikan pemindahan salah seorang anak perempuannya dari sekolah antarabangsa di sana ke Malaysia.

Berita berkaitan
Bicara 1MDB libatkan Najib ditangguh, beri laluan rayuan kes SRC berlangsung
11 jam lalu· Isu semasa
Najib pegang banyak jawatan untuk lakukan jenayah dalam SRC: Pendakwa
11 jam lalu· Isu semasa
Peguam sendiri tarik diri, Najib kata malang tak dapat beri hujah pembelaan
12 jam lalu· Isu semasa
Najib tidak cuba lindungi kepentingan SRC, berniat lakukan jenayah: Pendakwa
14 jam lalu· Isu semasa
Popular
Peguam sendiri tarik diri, Najib kata malang tak dapat beri hujah pembelaan
August 18, 2022
Setiausaha Agung UMNO pula ambil giliran ‘serang’ badan kehakiman
August 18, 2022
Skandal LCS: Rafizi dakwa syarikat ditubuh di Malta bawa lari RM192 juta
August 18, 2022
Rayuan Najib: Hisyam Teh buat pusingan ‘U’ tak failkan apapun hujahan
August 18, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Rayuan Najib: Hisyam Teh buat pusingan ‘U’ tak failkan apapun hujahan
8 jam lalu · Isu semasa
SPRM masih teruskan siasatan skandal kapal LCS tak siap: Azam
9 jam lalu · Isu semasa
Setiausaha Agung UMNO pula ambil giliran ‘serang’ badan kehakiman
10 jam lalu · Isu semasa
Nilai ringgit jatuh ke paras terendah sejak Januari 2017
10 jam lalu · Isu semasa
RM20.936 bilion disalur bagi Program Subsidi Upah: Zafrul
11 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Polisi baharu cegah kematian tahanan polis
August 15, 2022
[VIDEO] Himpunan kapal LCS mahu siasatan bukan penjelasan
August 15, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok