Perbicaraan audit 1MDB Najib ditangguh, saksi sakit usus

July 14, 2022 · Isu semasa

Perbicaraan penyalahgunaan kuasa oleh Datuk Seri Najib Razak berhubung pindaan untuk mengeluarkan maklumat daripada laporan audit Ketua Audit Negara mengenai 1Malaysia Development Berhad (1MDB) tidak dapat diteruskan hari ini seperti yang dijadualkan, kerana saksi pendakwaan yang dijangka memberi keterangan jatuh sakit.

Pagi tadi, Ketua Pendakwa Raya Datuk Seri Gopal Sri Ram memaklumkan kepada Mahkamah Tinggi bahawa saksi ke-16 dan terakhir dalam perbicaraan ini – pegawai penyiasat Haniff Lami – tidak dapat memberi keterangan di mahkamah.

“Saya ada kesukaran, saksi seterusnya ialah saksi terakhir, Haniff, pegawai penyiasat, dia sakit, dia mengalami pendarahan usus.

“Pada saat-saat akhir, semalam, saya cuba membuat pengaturan untuk mendapatkan bukti ini menerusi Zoom tetapi malangnya, kami tidak mempunyai masa yang mencukupi untuk memaklumkan mahkamah bagi membuat pengaturan. Jika tidak, kami akan meneruskan keterangannya secara elektronik.

“Saya mohon maaf untuk itu, kerana komunikasi datang lewat kepada kami semalam, petang semalam hampir 7 malam, dia disahkan oleh doktor bahawa dia tidak dapat datang.

“Sijil sakitnya di mahkamah, dia diizinkan dua hari, keadaannya agak teruk kerana dia berdarah dari ususnya,” kata Sri Ram, tetapi menambah pegawai penyiasat itu dijangka hadir untuk memberi keterangan pada perbicaraan yang dijadualkan pada 12 Ogos.

Memetik MalayMail, Hakim Mahkamah Tinggi Mohamed Zaini Mazlan berkata “maaf mendengarnya” apabila dimaklumkan mengenai keadaan kesihatan saksi.

Hakim juga berkata tarikh perbicaraan seterusnya pada 12 Ogos boleh disambung semula dengan peguam bela utama Najib, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah meneruskan pemeriksaan balas terhadap saksi pendakwaan ke-15, Arul Kanda Kandasamy dan dengan pegawai penyiasat bersiap sedia untuk memberi keterangan sebagai saksi pendakwaan terakhir.

Najib, 68, yang juga bekas Perdana Menteri, bekas Menteri Kewangan dan bekas Pengerusi Lembaga Penasihat 1MDB didakwa menggunakan kedudukannya untuk mengarahkan pindaan dilakukan terhadap laporan akhir audit 1MDB sebelum dibentangkan kepada Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) untuk mengelakkan sebarang tindakan diambil terhadapnya.

Arul Kanda, 44, pula didakwa bersubahat dengan Najib dalam membuat pindaan tersebut bagi melindungi Ahli Parlimen Pekan itu daripada tindakan tatatertib, sivil atau jenayah berkaitan 1MDB.

Kedua-dua mereka didakwa menurut Seksyen 23(1) dan 24(1) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda lima kali ganda nilai suapan atau RM10,000, mengikut mana lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

Tetapi Mahkamah Tinggi pada 24 Jun membenarkan permohonan pihak pendakwaan supaya Arul Kanda dipanggil sebagai saksi pendakwaan, dan dia telah memberi keterangan pada hari itu serta disoal balas oleh Shafee.

Shafee sebelum ini telah memperoleh pelepasan sementara pasportnya dari 8 Julai hingga 11 Ogos daripada Mahkamah Tinggi yang lain – di mana dia dibicarakan atas perkara berasingan – untuk perjalanan ke Itali bagi menyelesaikan pemindahan salah seorang anak perempuannya dari sekolah antarabangsa di sana ke Malaysia.

Berita berkaitan
Rehatkan Zahid sebagai TPM untuk fokus kes mahkamah, kata Peja
10 jam lalu· Politik
Tanpa peguam, Siti Bainun diarah beri keterangan
19 jam lalu· Isu semasa
Zahid mohon pasport dikembalikan, kata PM beri mandat dalam urusan pentadbiran
19 jam lalu· Isu semasa
Seorang Hakim Mahkamah Rayuan jadi sasaran peguam Najib, buat bantahan
January 19, 2023· Isu semasa
Popular
Dakwa PAS lambat bantah, PM kena kecam dalam media sosial
January 26, 2023
Menteri KPKT kata pakar Singapura hanya untuk kongsi pengetahuan
January 26, 2023
Lesap wang pencen RM233,480 selepas ditipu Macau Scam
January 26, 2023
Zahid mohon pasport dikembalikan, kata PM beri mandat dalam urusan pentadbiran
January 26, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Menteri KPKT kata pakar Singapura hanya untuk kongsi pengetahuan
12 jam lalu · Isu semasa
Kerajaan tak tegas dalam tangani Islamofobia, NGO gesa ambil tindakan diplomatik
16 jam lalu · Isu semasa
Kerajaan DAP P. Pinang harap kerajaan lulus projek banyak dalam Bajet 2023
16 jam lalu · Isu semasa
Lesap wang pencen RM233,480 selepas ditipu Macau Scam
16 jam lalu · Isu semasa
Dakwa PAS lambat bantah, PM kena kecam dalam media sosial
18 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] KJ pilih bersama UMNO, tolak pelawaan sertai Perikatan Nasional
14 jam lalu
[VIDEO] Tak sedar formula gagal, Rafizi tuduh Perikatan akan main isu harga barang
January 26, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok